Stretching Yapmak için 7 Neden

-

Hangi sporu yapıyor olursanız olun, egzersiz öncesinde ve sonrasında esneme hareketlerine yer verildiğine rastlamışsınızdır. Hatta sadece egzersiz günlerinde değil, diğer günlerde de stretching hareketlerine önem vermek gerekir.

Stretching yapmak aslında sanıldığından daha gerekli bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Birçok stretching türü olduğu için hareketlerin farklı özellikleri bulunuyor ve ister antrenman öncesinde ister günlük hayatın içinde hareketlerimizi kolaylaştıran etkileriyle ön plana çıkıyor.

Stretching Türleri

Seviyeye göre birçok stretching türüne rastlamak mümkün. Yeni başlayanlara özel hareketlerin yanı sıra orta ve ileri seviyedeki sporculara yönelik hareketler de elbette var. Yaygın şekilde tercih edilen esneme türlerine bakacak olursak:

Statik Stretching

Statik stretching, yaygın olarak gerçekleştirilen türlerin ilki olarak açıklanabilir. Bu teknik ile yapılan esneme çalışmalarının amacı kasların rahatlamasını sağlamaktır. En çok bilinen teknik olan statik yani pasif esneme uygulamaları; biceps, kalf ya da quad gibi kasları hedef alan çalışmalardır. Genellikle gerginlik hissedilene kadar belirli bir kasın gerilmesi ve ardından bu pozisyonda 15 ile 60 saniye kalınması hedeflenir.

Dinamik Stretching

Bu tekniğin amacı, kasları antrenmana hazırlamak olarak açıklanabilir. Spor sırasında aktif olarak kullanılacak olan kasları, çalışma öncesi hazırlamak için uygulanan türdür. Aslında dinamik esneme, özetle bir ısınma çalışmasıdır. Ek olarak; bölgesel ve grup kasların yerine, tüm vücut kaslarına bütün olarak odaklanan çalışmalardır.

Kronik Stretching

Sadece antrenman öncesinde yapılmayan ve daha düzenli bir şekilde uygulanan esneme çalışmalarına kronik stretching diyebiliriz. Bu tarz esneme; günlük hayatın içine entegre edilebilen ve her zaman yapılabilen esneme hareketleri olarak bilinir. Sürekli olarak vücuttaki kasları esnetmek ve hareket kazandırmak için yapılırlar. Bu sayede vücudun esnekliğini korumak amaçlanır.

Stretching Yapmanın Faydaları

Stretching yani esneme hareketleri, birçok konuda size fayda sağlayabilir. Önemli faydalarına göz atacak olursak:

Esnekliği Artırır

Düzenli olarak stretching yapmak esnekliğinizi artırmanıza yardımcı olabilir. Esneklik, yalnızca günlük aktivitelerinizi kolaylıkla gerçekleştirmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşlanmayla birlikte gelen hareket kabiliyetinin azalmasını da geciktirebilir. Bunlara ek olarak esnek kalmanız, spor performansınızın da ilerlemesine yardımcı olabilir.

Hareket Aralığınızı Artırır

Bir eklemi tam hareket aralığı boyunca hareket ettirebilmek size daha fazla hareket özgürlüğü sağlayabilir. Bu durumda hareketleri tamamen gerçekleştirebilmek için kaslarınızın belirli bir esnekliğe sahip olması gerekebilir. Bu esnekliği ise stretching hareketleri sayesinde kazanabilirsiniz. Hem statik hem de dinamik esneme, yaygın olarak hareket esnekliğini artırmak için kullanılan stretching türleri olarak açıklanabilir.

Stretching

Fiziksel Aktivitelerdeki Performansınızı Artırır

Fiziksel aktivitelerden önce esneme hareketleri yapmak, kaslarınızı aktiviteye hazırlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca atletik bir etkinlikte veya egzersizde performansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Örneğin bacak odaklı çalıştığınız bir antrenman günü olacaksa, bacak esnemeleri sayesinde aktivitelere kaslarınızı hazırlayabilirsiniz.

Kaslarınıza Giden Kan Akışını Artırır

Düzenli olarak esneme hareketleri yapmak kan dolaşımınızı iyileştirebilir. Bu sayede kaslarınıza giden kan akışı artabilir. Bu durum ise kas inşası sırasında kaslarınızın daha hızlı iyileşmesine yardım edebilir. Ağrıyı da azaltabilen özellikleri sayesinde stretching, atlanmaması gereken adımların arasında yer alır.

Stretching

Duruşunuzu Geliştirir

Postür bozuklukları ve kas dengesizlikleri günümüzde yaygın olan durumların başında geliyor. Bu durum ise duruş bozukluğuna sebebiyet verebilir. Araştırmalar; belirli kas gruplarını güçlendirme ve esnetme odaklı hareketlerin kas ve kemik ağrısını azaltabileceğini ve uygun hizalamaya yardım edebileceğinden bahsediyor. Bu durum ise uzun vadede duruşunuzun iyileşmesine yardımcı olabilir.

Stretching

Stresi Azaltabilir

Stresli durumlarla karşılaştığımızda stresimizi boşaltacak alanlara yöneliriz ve egzersiz yapmak bu yollar arasında en popüler olandır. Stresli durumlarda vücudumuzun verdiği tepkilerin arasında ise kasların gerilmesi yer alır. Bunun nedeni, kaslarınızın fiziksel ve duygusal strese tepki olarak gerilme eğiliminde olması olarak açıklanabilir. Bu gibi durumlarda egzersiz yapamıyorsanız bile sadece stretching hareketleri ile kaslarınızdaki gerginliği azaltabilirsiniz.

Stretching

Zihninizi Sakinleştirebilir

Düzenli olarak stretching hareketleri yapmak sadece esnekliğinizi geliştirmez, aynı zamanda zihninizi de sakinleştirebilir. Gerinirken, zihinsel bir mola veren farkındalık ve meditasyon egzersizlerine odaklanabilirsiniz. Buna en iyi örnek olarak, genellikle esneme hareketlerine odaklanan prensipleriyle öne çıkan yoga pozları verilebilir.

Stretching yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler için tıklayın.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR