Adrenalin Tutkunlarına Özel Outdoor Sporlar

-

Outdoor sporların bir bölümünü ekstrem sporlar oluşturur. Adrenalin tutkunları tarafından tercih edilen ve genelde sporcuların iyi bir kondisyona sahip olması gereken aktiviteler ekstrem spor olarak tanımlanabilir. Başta dayanıklılık olmak üzere, güç, direnç, odak ve hıza bağlı bu sporlarda başarı deneyimle birlikte gelir. Adrenalinin olduğu yerde elbette ki tehlike de vardır. Bu sporlar da bazı tehlikeler barındırır ancak alınan önlemlerle güvenli hale getirilir.

Vücuda meydan okuyan, adrenalin dolu bu sporlar solo tercih edilebildiği gibi grup olarak da yapılabilir. Gökyüzü sporu olarak da adlandırılan ekstrem türler ise en zorlu ve tehlikeli olanlardır. Bu yazımızda adrenalin seviyenizi en yukarıya tırmandıran ekstrem türlerden bahsedeceğiz. Son dönemlerin en popüler outdoor sporlarından bahsettiğimiz “En Popüler Outdoor Sporları” başlıklı yazımızı da incelemeyi unutmayın.

Skydiving

Skydiving, hava dalışı demek. Özellikle son yıllarda oldukça popüler hale gelen bu spor, uçak ya da helikopter gibi bir hava aracından atlayarak yapılıyor. Belirli bir irtifaya ulan araçlarından yapılan atlayışlarda bir süre hava süzüldükten sonra, paraşüt açılarak iniş gerçekleştiriliyor. Paraşüt açılmadan önce havada bulunduğunuz süreye, serbest düşüş deniyor. Bu sporu denemek isteyenler, eğitimini almış profesyoneller eşliğinde tandem atlayışı gerçekleştirebiliyor.

Skydiving denemeden önce paragliding ve hang-gliding’i denemek gerekebilir. Böylece yükseklik seviyesi yavaş yavaş yukarı taşınmış olur. Bir anda 10 bin feet’ten tandem atlayışı yapmak, hiç atlayış yapmamış kişileri zorlayabilir. Ancak yerini hiçbir şeyin tutamayacağı kesin!

Base Jumping / Wingsuit Flying

Adrenalin seviyesinin en yüksek olduğu sporların başında BASE Jumping geliyor. İnsanın kendini en uç noktada hissettiği bu sporda, metrelerce yüksekten paraşütle atlıyor ya da wingsuit denen bir tulum ile uçuyorsunuz. Yüksek binalar, anten kuleleri, dağlar, yüksek tepeler gibi yerlerden atlayarak yapılan bu sporda paraşüt açma zamanı çok çok önemli. Serbest atlayıştan (skydiving) çok daha tehlikeli olan bu spor, birtakım güvenlik önlemleri ve çokça odak gerektiriyor. 90’lı yıllara kadar paraşütle yapılan bu atlayışlar, 90’lar wingsuit adı verilen ergonomik bir tulumun üretilmesiyle kendine özgü bir kıyafet ediniyor. Wingsuit, hava akımının insan bedenini kaldırmasını sağlıyor; bacakların arasında ve kolların altında yer alan yüzeyler, adeta bir kanat görevi görüyor.

İnerken zamanlamayı doğru ayarlayarak paraşüt açılan bu sporu denemeden önce kesinlikle paraşütlü bir atlayış deneyimi gerekiyor. Bu sporun sertifikalı bir eğitmeni bulunmuyor, bu da dünyanın en tehlikeli sporları arasında gösterilmesine sebep oluyor.

Buz Tırmanışı / Ice Climbing

Tırmanış sporunu buzda hayal edin! Donmuş buzullarda buz çekiçleri ve özel ekipmanlarıyla yapılan tırmanış türü. Kaya tırmanışından doğan bir spor olmasına rağmen, tırmanış teknikleri birbirinden farklı. Normalde kaya tırmanışlarında, buzlu ve karlı noktalardan sakınılır, buz tırmanışlarının yapıldığı alanlar ise malum. Son derece tehlikeli ve kaygan yüzeylerde sadece çivili botlar, buz kazmaları ve ipler sayesinde duruluyor. Buz kazmaları, kar veya buz üzerinde basamaklar oluşturmak, tehlikeli yarıkları saptamak, halat bağlamak ve fren ya da destek amaçlı kullanılıyor. Bir tırmanışçı için buzun kalitesini ve cinsini tespit edebilmek, bir buz kazmasının nasıl kullanılacağını bilmek kadar önemlidir.

Mağara Dalışı

Okyanuslarda tüplü dalış yapmak yeterince adrenalin yaşatmadı mı? O zaman, bir de mağara dalışını düşünün! Mağaraların içindeki mineraller, kristaller ve ışık kırılımları dalış yapanları farklı, hatta rüya gibi bir dünyaya götürüyor. Bu sporun favori lokasyonu, Meksika Yucatan’da yer alan dünyanın en derin mağaralarından biri. Dalışta profesyonelleşmeden kesinlikle yapılmaması gereken bir spor. Bu sebeple amatörler için ölüme dalış olarak da adlandırılıyor. Hem mağarayı bilmek, hem dalışta profesyonel olmak, hem de gerçekten sakin bir insan olmak gerekiyor.

Parkur

Amerika’da ve Japonya’da yıllardır yapılan bu spor, artık Türkiye’de de revaçta. Ekstrem sporlar genelde doğada yapılıyor, fakar bu sporun oyun alanı şehirler. Çatılardan, demirlerden, zıplamaya uygun şehir çıkıntılarından atlanarak yapılan bu spor için ciddi bir egzersiz gerekiyor. Türkiye’de yeni yeni popülerleşen sporun belli kuralları var. Adımlar saymak, süre hesaplamak, mesafeyi önce ölçmek sonra atlayışlara başlamak gibi. Hiçbir ekipman olmadan yapılan bu sporun tutkunlarını eşofman altı ve kapüşonlu sweatshirt’lerle bir çatıdan diğerine atlarken görürseniz, şok olmayın!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR