Antrenman Sonrası Neden Esneme Hareketleri Yapmalıyız? 

-

Birçoğumuz farkında olmadan daha yataktan kalkmadan güne esneyerek başlıyoruz ve esneme hareketleri doğal yaşam döngümüzün içerisinde var olmaya devam ediyor. Esneme hareketlerinin başlıca amacı ise hem kasların hem eklemlerin hareket açılarını genişletmek olarak açıklanabilir. 

Esneme hareketleri, egzersiz sonrası sinir sistemini uyarmak, egzersiz esnasında çalışan kaslara kan akışını sağlamak, vücut ısısını kademeli olarak düşürmek, kaslara ve eklemlere normal hareket açılarını “hatırlatmak” amacıyla yapılan hareketler bütünü olarak adlandırılabilir ya da bir antrenman sonrası toparlanma sürecini kısaltmak ve dinlendirmek için başlı başına bir egzersiz şekli olarak uygulanabilir. Siz de antrenman sonrasında esneme hareketleri yaparak kaslarınız ve eklemleriniz için iyi bir adım atabilirsiniz. 

Antrenman Sonrası Neden Esneme Hareketleri Yapmalıyız? 

Esneme Hareketlerinin Faydaları 

Antrenman öncesinde, sonrasında veya uyandığınızda düzenli olarak esneme hareketleri yapmanın birçok faydası bulunuyor. Esneme, yalnızca fitness için önemli bir faktör olan esnekliğinizi artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda duruşunuzu iyileştirebilir, stresi ve vücut ağrılarını azaltabilir ve daha kaliteli bir hayatın kapılarını aralamanıza yardımcı olabilir. Esneme hareketlerinin başlıca faydalarını merak ediyorsanız;

Esnekliğinizi Artırabilir

Düzenli esneme, genel sağlığınız için çok önemli olan esnekliğinizi artırmanıza yardımcı olabilir. Esnemek, yalnızca günlük etkinliklerinizi kolaylıkla gerçekleştirmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabilecek hareketliliğin azalması gibi durumları da geciktirmeye yardımcı olabilir.

Fiziksel Aktivitelerdeki Performansınızı Artırabilir

Fiziksel aktivitelerden önce esneme hareketleri yapmanın kaslarınızı aktiviteye hazırlamaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca atletik bir etkinlikte veya egzersizde performansınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Hareket Aralığınızı Artırabilir 

Antrenman esnasında gerçekleştirirken zorlandığınız hareketler, düzenli esneme hareketleri sayesinde kolaylaşabilir. Eklemlerinizi tüm hareket açıklığı boyunca hareket ettirebilmek size daha fazla hareket özgürlüğü verecektir. Düzenli olarak esnemek, hareket aralığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Böylelikle antrenmandan aldığınız verimi maksimize etmenizin önünü açabilir. 

Kaslarınıza Giden Kan Akışını Artırabilir

Düzenli olarak esneme hareketleri yapmak kan dolaşımınızı iyileştirebilir. Böylelikle kaslarınıza giden kan akışı artabilir. Bu sayede antrenman sonrasında kaslarınızın  iyileşme süresi kısalabilir ve kas ağrılarınız azalabilir.

Stres ile Başa Çıkmanıza Yardımcı Olabilir

Stres yaşadığınızda, kaslarımızın gerildiğini hepimiz hissediyoruzdur. Bunun nedeni, kaslarımızın fiziksel ve duygusal strese tepki olarak gerilme eğiliminde olması olarak açıklanabilir. Boynumuz, omuzlarımız ve sırtımız ise stresten en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. Bu kısımlara ağırlık vererek yapacağınız esneme hareketleri hem spor sonrası kaslarınızın esnemesine yardımcı olurken hem de stresin etkilerini ortadan kaldırabilir. 

Duruşu ve Dengeyi Geliştirir

Antrenman sonrası esneme hareketleri kas esnekliğini artırmaya yardımcı olur. Kas esnekliğini artırmaya odaklandığınızda ise duruşunuzun iyileşmesi muhtemeldir. Vücudunuzu çalıştırmak, uygun hizaya sahip olmanızı ve herhangi bir dengesizliği düzeltmenizi sağlayabilir. Ayrıca, hareket kabiliyetinizi de artırabilir. Böylece artan hareket aralığı ile belirli şekillerde oturmayı veya ayakta durmayı daha kolay bulabilirsiniz. 

Sırt Ağrısını İyileştirmeye ve Önlemeye Yardımcı Olur

İleri derece fitness antrenmanları kas sıkılığını artırırken hareket aralığınızda bir azalmaya neden olabilir. Bu durumla karşılaşırsanız, sırtınızdaki kasları zorlama olasılığını artırabilirsiniz. Esneme hareketleri ise, kasları gererek mevcut bir sırt yaralanmasını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Düzenli bir esneme rutini, sırt kaslarınızı güçlendirerek ve kas gerginliği riskinizi azaltarak gelecekteki sırt ağrılarını önlemeye de yardımcı olabilir.

Antrenman Sonrası Neden Esneme Hareketleri Yapmalıyız? 

Antrenman Sonrası Esnerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Esneme hareketlerinden maksimum verim elde edebilmek için hareketleri kurallara uygun gerçekleştirmek işinize yarayabilir. Bunun için bazı noktalara dikkat edebilirsiniz:

Ani Hareketlerden Kaçının

Esneme hareketlerini yavaş ve sakince yapmanız verimliliğini artıracaktır. Esnediğinizi omurlarınızda tek tek hissedecek şekilde ve geri kalan uzuvlarınızda da hissedecek şekilde gerçekleştirmeniz önemlidir. Ani hareketler, spor sonrası kas iyileşmesine olumsuz etki yaratabilir. Dolayısıyla sakince ve yavaş bir biçimde esneme hareketlerinizi gerçekleştirmeniz sizin için iyi olabilir. 

Düzenli ve Derin Nefes Alın 

Egzersiz esnasında kalp atışlarınızın yükselmesi gayet normal bir durumdur. Antrenman sonrası esneme hareketleri yaparken kalp atış hızınızı normale döndürerek antrenmanınızı daha rahat bitirebilirsiniz. Bunun için ise esneme hareketleri esnasında düzenli ve derin nefes almak işe yarayacaktır. Nefesinizi kontrol etmek gevşemenize yardımcı olabilir. 

Ön Bacak ve Baldır Kasları gibi Yorgun Bölgelere Odaklanın

Antrenmanlarda çoğunlukla en çok çalışan kısımların arasında yer alan ön bacak ve baldır kısımları, esneme yaparken ön planda tutacağınız alanların içerisinde yer alırsa kas gelişiminiz olumlu yönde gelişebilir. Esneme yaparken bacaklarınıza yeterli vakti ayırmayı unutmayın. 

Bir Yerinizde Ağrı Varsa O Bölgeyi Kesinlikle Zorlamayın

Antrenman sırasında bazı kaslarınızı fazla zorlamış olabilirsiniz. Bu durumda esneme hareketi yaparken temkinli olmakta fayda var. Esneme hareketleri kasların esnemesine yardımcı olurken hasarlı kas grubunu da esneterek canınızı yakabilir. Bu durumda ağrıyan bölgenizi normalden daha az ve zorlamayacak şekilde esneterek ağrıların artmasını engelleyebilirsiniz. 

Antrenmanlarınızda ve esneme hareketlerinizde yanınızda olacak fitness ekipmanlarını inceleyin!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR