En Popüler Outdoor Sporları

-

Outdoor sporlar birçok kişi için merak konusu olmasına rağmen çoğu kişinin cesaret edip başlayamadığı dallara sahip. Üstelik hangisinin kime ne derece uygun olup olmadığını anlamak ve başlamaya karar vermek de oldukça güç. Biz bu engeli kırıp seninle hem en popüler outdoor sporları tanıştırmak hem de hangisinin senin için daha uygun olduğunu anlamanı sağlamak için kolları sıvadık. En sevilen outdoor aktiviteleri ve detaylarını bu yazımızda bulabilirsin.

Outdoor Spor Çeşitleri

Trekking

Outdoor sporlar dediğimizde hepimizin aklına ilk gelen trekking diyebiliriz. Genel olarak hafif ya da orta tempolu yürüyüşlerden oluşan trekking, çoğunlukla dağlık alanlarda yapılan uzun mesafeli etkinliklerdir. Aralarında yüksek noktalara tırmanış ya da zorlu iniş – çıkışların da bulunabileceği oldukça aktif ve yorucu bir etkinlik olan trekking, ufak molalar verilerek günübirlik ya da birkaç günlük – haftalık periyotlarda sürebilen bir spordur. Günübirlik trekking etkinliklerine teknik olarak hiking adı verilir. Hiking günün belli bir saatini ya da tüm günü kapsayan bir spordur. Hem trekking hem de hiking’de önemli olan mevsimi gözetmek, yürüyüşe uygun bir ortam belirlemek ve trekking boyunca ihtiyaç duyulacak ekipmanları eksiksiz şekilde belirlemektir. Organizasyona uygun ayakkabı ve kıyafet seçiminin yanı sıra su, yiyecek – içecek ve benzeri ihtiyaçlar trekking öncesinde karşılanmalıdır. Özellikle yüksek dağlık ya da kayalıklı bölgelerde denge kurabilmek için baton gibi yardımcı ekipmanlar da kullanılabilir.

Rock Climbing

Türkçe karşılığı kaya tırmanışı olan rock climbing, sporcuların doğal kaya oluşumları ya da yapay kaya kompleksleri üzerinde yukarı – aşağı pozisyonda yaptıkları tırmanışlardır. Fiziksel dayanıklılığın büyük rol oynadığı bir sporu yapmak için iyi bir kondisyona sahip olmanın gerektiğini baştan söyleyelim. Özellikle ciddi oranda güçlü kol ve bacak kaslarına sahip olmanızın yanı sıra el – kol ve bacak koordinasyonunuzun da iyi seviyede olmadı önemli. Bununla birlikte rock climbing yaparken doğru ve yeterli derece güvenlik önlemi alabilmek amacıyla mutlaka ekipman kullanılmalı. Belli bir noktaya sabitlenecek ve ağırlığınızı kaldırabilecek güçteki halatlar ile başınıza gelebilecek küçük kayalara karşı önlem almak için baret edinmek, bu sporun şartları arasında.

Zipline

Ülkemizde de yeni yeni sevilen ve rağbet gösterilen outdoor sporlardan biri olan zipline, en basit tarifle sıkı halatlarla bir platforma bağlanarak yüksek bir noktadan alçak bir noktaya doğru kayma etkinliğidir. İki nokta arasına havada gerilerek konumlanan demir halata bağlı şekildeki bir kasnağa oturan katılımcı, eğimli halat üzerinde belli bir hızda kontrollü şekilde kayar. İlk bakışta teleferiğin bir versiyonu gibi görünen bu etkinlikte amaç bir yerden bir yere ulaşmaktan çok doğal manzarayı seyrederek ekstrem bir adrenalin yaşamaktır. Platformun gerektirdiği aletlerin dışında bir ekipman ihtiyacı olmayan, çarpmalara karşı önlem almak amacıyla baret, dizlik, dirseklik gibi eşyaların kullanılmasının yeterli bulunduğu zipline; diğer sporlara kıyasla pek yorucu olmamasına karşı oldukça eğlenceli bir etkinliktir.

Rafting

Hemen hepimizin bildiği outdoor aktivitelerden biri olan rafting, en sevilen su sporlarından biridir. Nehir, göl veya rafting için hazırlanmış bir su kütlesi üzerinde yapılan bu spor; tamamen ekipmana dayalı bir etkinliktir. Darbelere dayanıklı şişirilebilir bot üzerinde yolculuk boyunca sporcuların karşısına çıkan kaya, dalga gibi engellere karşı kürekler yardımıyla dengede kalmak üzerine kuruludur. Bu sırada şişme yelek, baret gibi eşyalar da etkinlik boyunca giyilmesi zorunlu ve önemli ekipmanlar olarak sayılabilir. Gruplar halinde yapılan ve aslında bir takım oyunu formatında olan rafting, oldukça zorlu koşullara sahip olabilen hatta ölümcül riski bulunan sporlardan biridir. Bu nedenle belli bir eğitim sürecinden sonra bu sporu yapmak önemlidir.

Zorbing

Seninle outdoor sporları arasında belki de en eğlencesini tanıştıralım: zorbing! Şeffaf bir plastik kullanılarak yapılan küre biçimindeki şişme bir platformun içinde yuvarlanarak yapılan zorbing, son zamanlarda gönül verilebilecek en keyifli sporlardan biri. Platformun içine giren sporcunun kendini ileri geri ittirmesiyle hareket ettiği bir uygulama sistemine sahiptir. Hareket esnasında sporcunun önüne çıkan irili ufaklı rampalardan geçmesi ya da düz zemin üzerinde ilerlemesi gerekir. Bazı versiyonlarında katılımcı sadece platformun içinde hareket etmeden oturabilir; küre, eğimli zeminde kendisi yuvarlanır. Bu sporu yapabilmek için ekstra herhangi bir ekipmana ihtiyaç yoktur. Ancak ciddi bir kardiyo egzersizi olarak değerlendirilebilir ve bu nedenle orta düzeyde bir kondisyona sahip olmak gerekir.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR