Fitness Hedeflerinize Ulaşmanın 10 Yolu

-

Fitness hedeflerinize ulaşmak istiyor, nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Aslında sizin gibi düşünen ve farklı motivasyon kaynakları arayan birçok kişi bulunuyor. Hedef koyma cesaretinin yanında gerçekleştirebilmeye olan inanç da bu yolda büyük önem taşıyor. Fitness hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek önerileri sizin için derledik.

İşte altın değerinde öneriler…

Fitness Hedefleri

1. Neden Spora Başlamak İstediğinizi Hatırlayın

Hepimizin spora başlamak için farklı sebepleri ve heyecanları olabilir. Kendinizi isteksiz ve enerjisiz hissettiğiniz zaman spor yapmaya neden başladığınızı hatırlayarak motivasyonunuzu canlı tutabilirsiniz. Motivasyonu canlı tutmak, spor hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracak ve spora olan ilginizin canlı kalmasına yardımcı olacaktır. Her gün spor yapmadan önce kendiniz için önemli olan nedenlerinizi bir kez daha düşünebilirsiniz.

Fitness Hedefleri

2. “Akıllı” Hedefleriniz Olsun

Hedef koymak her işe başlarken yapmamız gereken önemli bir adımdır. Çoğu zaman hedef koymadan veya yanlış hedefler koyularak başlanan spor maratonu amaca ulaşmadan sonlanabilir. Bu durumu düzeltmek için ulaşılabilir hedeflerinizi koymaya özen gösterebilirsiniz. Bunun için İngilizce SMART yani akıllı kelimesinin baş harflerinden meydana gelen prensipleri uygulamanızı öneririz.

Belirli: Hedefleriniz belirli olsun. “Bu hafta daha çok spor yapacağım” demek yerine “Bu hafta 3 gün ikişer saat kardiyo ve birer saat yürüyüş yapacağım” diyebilirsiniz. Belirli öğelere sahip hedeflerin geri dönüş etkisi de aynı şekilde belirli olur. O hafta hedefinize ulaşıp ulaşmadığınızı daha iyi ölçümleyebilirsiniz.

Ölçülebilir: Spesifik olmakla beraber paralel olarak ölçülebilir olmak da önemlidir çünkü hedefleriniz, ulaşıp ulaşamadığınızı görmeniz için ölçülebilir olmalıdır. Tıpkı belirli hedefler gibi ölçülebilir verilere sahip hedefler de amacınıza ulaşmanızı kolaylaştırır. Örneğin “12 haftada 10 kilo vermek” takip edebileceğiniz, ölçülebilir bir hedeftir.

Ulaşılabilir: Büyük, uzun vadeli fitness hedefleri koymak yanlış bir şey olmasa da başarılması on yıl sürecek devasa bir hedefin aksine, birkaç hafta ila aylar içinde elde edebileceğiniz hedefler koymak, motivasyonunuzu artırabilir. Senelik hedeflerden ziyade aylık veya haftalık hedefler koymanızı tavsiye ederiz.

Alakalı: Hedefiniz hem sağlık ihtiyaçlarınız hem de genel ilgi alanlarınızla ilgili olmalıdır. Buna örnek olarak; eğer kas inşasını amaçlıyorsanız; hedefleriniz kilo vermenizle ilgili değil, kas kütlenizi artırmakla ilgili hedefler olmalıdır.

Zamana Bağlı: Hedefinize ulaşmak için hedefinizi doğru bir zaman çizelgesine yerleştirmek de önemli adımlardan biridir. Örneğin, 3 ayda 5 kilo verme hedefi, hedefinize ulaşmanın makul olduğu motive edici bir pencere sunar. Ayrıca, kendinize belirlediğiniz zaman diliminde hedefinize hem başlama hem de bitirme konusunda sizi sorumlu tutar.

Fitness Hedefleri

3. Spor Kıyafetlerinizi Daha Çok Giyin

Rahat ve casual spor kıyafetlerinizi spor yapmasanız bile giymek fitness hedeflerinize daha kolay ulaşmanıza yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar spor kıyafetlerini günlük hayatta da giymenin zihni hareket ve egzersize tetiklediğinden bahsediyor. Spor kıyafetlerinizi günlük hayatın içinde de kullanarak motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

En trend ve konforlu spor kıyafetlerini hemen keşfedin!

Fitness Hedefleri

4. Fitness Aplikasyonlarını İndirin

Diğer akıllı cihazlarla eşleştirilebilir fitness uygulamaları, antrenmanlarınızı ve yaşamsal belirtilerinizi izlemek için mükemmel bir araçtır. Her antrenmanınızı kayıt altına alan bu aplikasyonlar motivasyonunuzun canlı kalmasına yardımcı olur ve sizi spora daha çok teşvik eder. Bu tarz aplikasyonlar haftalık kalori yakımınızı, antrenman sürenizi ve uyku saatlerinizi hesaplayarak fitness hedeflerinize ulaşmanız için gerekenleri size gösterebilir.

Fitness Hedefleri

5. Günlük Görev Listesi Hazırlayın

O gün için fitness hedeflerinizle birlikte günlük bir kontrol listesi oluşturmak, başarmanın verdiği mutluluk hissini artırır. Bunun için günlük görevlerinizi önceden hazırlayın ve gerçekleştirdiğiniz her maddenin yanına tik atın. Bu listeyi sürekli görebileceğiniz bir yere koyun.

Fitness Hedefleri

6. Kendinizi Başkalarıyla Kıyaslamayı Bırakın

Yaptığınız egzersize odaklanmak istiyorsanız başkalarının başarılarıyla kendinizi kıyaslamayı bırakın. Bu davranış motivasyonunuzu düşürmek için en etkili etkendir. Herkesin motive olma şekli, bünyesi ve yapabilecekleri kendine göre değişkenlik gösterebilir. Önemli olan sizin ne istediğiniz ve ne yaptığınızdır. Kendinize odaklanmak motivasyonunuzu artıracaktır.

Fitness Hedefleri

7. Sevmediğiniz Programı Sürdürmeyin

Fitness hedeflerinize uzanan bu meşakkatli yolda sevmediğiniz egzersizlerden oluşan bir program yalnızca spor yapmaktan sıkılmanıza ve soğumanıza sebep olur. Elbette zorlanacağınız egzersizler programınızda olmalı ancak sevdiğiniz ve yapmaktan hoşlandığınız egzersizler ile denge içinde olmalı. Dengeyi kurduğunuz zaman spora olan ilginizin arttığını fark edebilirsiniz. Böylelikle fitness hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

Fitness Hedefleri

8. Hemen Sonuç Almayı Beklemeyin

Beklentiler, her alanda olduğu gibi spor alanında da bizi kontrol eden mekanizmalar arasında yer alıyor. Beklentilerinizi doğru halde tutmak motivasyonunuzun etkilenmemesine yardımcı olabilir. Dolayısıyla spora başladığınızda hemen sonuç almayı beklemekten ziyade bu beklentinizi değiştirebilirsiniz. Vücudunuzun ve bünyenizin spora alışması ve tepki vermesi değişken bir kavramdır, bunu unutmayın. Örneğin; başkalarının hedeflerine ulaşması 2 ay içinde olabilirken sizinki 3 ay içinde olabilir. Hemen sonuç almayı beklemek yerine yaptığınız egzersize odaklanmanızı tavsiye ederiz.

Fitness Hedefleri

9. Daha İyi Sonuçlara Ulaşmak için Beslenmenizi Düzenleyin

Uzun vadede istediğiniz hedeflere ulaşmak için düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra düzgün beslenme de önemlidir. Beslenmenizi daha sağlıklı olarak düzenlerseniz fitness hedeflerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz. Özellikle proteini öğünlerinize daha çok eklemek kas kazanımınıza da yardımcı olabilir.

Fitness Hedefleri

10. Egzersiz Öncesi Isınma ve Soğuma Hareketleri Yapın

Egzersize başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak kaslarınızın açılmasına ve olası sakatlıkların engellenmesine yardımcı olur. Aynı şekilde egzersiz sonrası soğuma hareketleri yapmak da tutulmalara ve sakatlanmalara karşı dirençli olmanızı sağlar. Isınma ve soğuma hareketleri sayesinde spor yaşamında sizi egzersizlerden kaçıracak kas tutulmaları ve sakatlanmalarını hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Bu sayede spor dünyasında aktif kalabilir, motivasyonunuzu kaybetmeden fitness hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR