Fonksiyonel Antrenmanın Faydaları

-

Egzersiz türlerinin arasında sıkça tercih edilen fonksiyonel antrenman, gün geçtikçe popülaritesini artıyor. Kişinin kendi ağırlığını kullanarak yapabileceği egzersizler ile ünlenen fonksiyonel antrenman, bazen dumbbell veya atlama ipi gibi farklı spor aksesuarlarıyla da gerçekleşebiliyor. Günlük hayatın içine kolaylıkla adapte edilebilen bu antrenman, etkileriyle ön plana çıkarak her gün daha çok sporseverin radarına girmeyi başarıyor.

İlginizi çekebilir: İp Atlamanın Faydaları

Fonksiyonel Antrenman Nedir?

Fonksiyonel antrenman, tüm vücut kaslarını çalıştıran ve vücudun işlevselliğini artıran değişik yoğunlukta ve süredeki hareketler bütünü olarak açıklanabilir. Kademeli olarak artırılabilen zorluk seviyeleri sayesinde fonksiyonel antrenmanla vücut daha dengeli, esnek, dayanıklı ve hızlı hale gelebilir. Bu egzersizler, tipik olarak tüm vücudu kullanır. Çömelme, uzanma ve hatta ağır bir nesneyi taşıma gibi günlük yaşamınızın hareketlerini yansıtarak fonksiyonel güç oluşturmanıza, yaşam kalitenizi artırmanıza ve yaralanma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

fonksiyonel antrenman

Normal Antrenman ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genellikle sadece bir kas grubuna odaklanan vücut geliştirme tipi kuvvet antrenmanı, fonksiyonel antrenman kadar kapsayıcı olmayabilir. Örneğin, bir kol antrenmanı sadece kol kaslarını çalıştırmayı hedefler ancak fonksiyonel antrenmanda gerçekleştirilen hareket tek bir kas grubunu çalıştırıyor gibi görünse de genellikle başka kas gruplarını da beraberinde çalıştırır. Kısacası hedeflerinize bağlı olarak her egzersiz bir şekilde işlevsel olma potansiyeline sahiptir. Fonksiyonel antrenman da tüm kaslarınızı çalıştıracak hareketler bütününü oluşturulur.

fonksiyonel antrenman

Fonksiyonel Antrenmanın Faydaları Nelerdir?

Fonksiyonel antrenmanın birçok özelliği bulunuyor. Faydalarının her insana göre değişkenlik gösterebileceğini unutmamalı, bu egzersizin size uygun olup olmadığını öğrenmek için bir uzmana danışmalısınız.

Fonksiyonel antrenmanın başlıca özelliklerine gelecek olursak:

Farklı Kas Grupları Beraber Çalışır

Fonksiyonel antrenman disiplininde en basit hareketi gerçekleştirmek için bile farklı kas grupları birlikte çalışır. Bu esnada bazı kaslarda gerilme olurken bazı kas grupları gevşer. Bazı kas grupları rotasyon yaparken tendon ve eklemler de buna göre şekil alır ancak egzersiz ekipmanlarından yardım alınarak yapılan vücut geliştirme egzersizleri, senkronize olarak çalışması gereken tüm kas gruplarının ayrı olarak çalışmasına sebep olur.

fonksiyonel antrenman

Kas Simetrisi Yaratır

Fonksiyonel antrenman, vücudunuzun tüm kaslarının doğru oran ve sırayla çalışmasını sağlayan bir prensibe sahiptir. Böylelikle kas simetrisine sahip olabilirsiniz. Çünkü güç odaklı antrenmanlarda vücudunuzda bulunan kasları birbirinden ayrı bir şekilde çalıştırdığınızda kaslarınızın gelişmesi her kas grubunda farklılık gösterebilir. Örneğin sol ve sağ bacaklarınız farklı simetriye sahipse yürürken bacağınıza fazladan yük bindirebilir, kas gelişiminin farklı olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Fonksiyonel antrenman, vücudunuzun tüm bölümlerini daha iyi verimlilikle meşgul ederek bileşik hareketlere odaklanmasıyla ön plana çıkar. Örneğin plank hareketini doğru bir şekilde uyguladığınızda karın kaslarınızı, kollarınızı, kalçalarınızı ve bacaklarınızı güçlendirirsiniz. Bu sayede bütünsel olarak kas simetrisine sahip olabilirsiniz.

Koordinasyon ve Dayanıklılığı Geliştirir

Fonksiyonel antrenman, çeşitli hareket aralıklarını gerçekleştirmek için kendi vücut ağırlığınızı kullandığınız bir antrenmandır. Böylece dengenizi efektif olarak kullanmanız sağlanır. Tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi vücudunuzu hareketlerle koordine ederken dengenize güvenmeniz gerekir. Örneğin bir futbol oyuncuları topu kontrol etmek, rakiplerle mücadele ederken ve engebeli yüzeylerle uğraşırken pas vermek ve koşmak için olağanüstü koordinasyon, çeviklik ve dengeye ihtiyaç duyar. Fonksiyonel antrenman ise tam olarak size bu dengeyi ve koordinasyonu öğretmek için yaratılan bir antrenman programıdır.

fonksiyonel antrenman

Vücudun Hareketliliğini Artırmaya Yardımcı Olur

Düzenli olarak uygulanan fonksiyonel antrenman, vücudun her zamankine kıyasla daha fazla hareket etmesini sağlar. Zengin çeşitliliğe sahip hareketleri ile bu antrenman sırasında mümkün olduğunca hareket etmiş olursunuz. Bu durum da yaşınız ilerlese dahi vücudunuzun ve zihninizin daha dinç kalmasının sağlanması olarak açıklanabilir.

fonksiyonel antrenman

Güç Kazandırır

Sporun temel kaidelerinden biri olan güç kazanma, bu antrenmanda da bize yardımcı olabilir. Herkes daha hızlı ve daha güçlü olmak ister, fonksiyonel antrenman ise bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir. Sebebi ise vücudunuzun genelinin her zaman çalışıyor ve hareket ediyor olmasıdır. Bu sayede genel güç seviyenizi artırabilirsiniz.

Fonksiyonel antrenman sırasında size konfor sağlayacak aksesuarlara hemen göz atın!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR