İp Atlamanın Faydaları

-

İp atlama dünyanın en basit, en eğlenceli ve en etkili egzersizlerinden biri olarak sayılabilir. Öyle ki, sadece bir adet iple tüm kaslarınızı çalıştırabilir, kan basıncınızı artırabilir veya toksinlerinizden arınmak gibi daha birçok etkiden faydalanabilirsiniz. Uzun yıllardır popülerliğini koruyan bu egzersizin faydaları ise saymakla bitmiyor.

İp atlama; kalori yakmayı, güç oluşturmayı ve koordinasyonu geliştirmeyi amaçlayan popüler bir egzersizdir. Boksörlerden futbolculara kadar neredeyse tüm sporcuların, antrenmanlarına ip atlama egzersizini dahil ettiklerini biliyor muydunuz? Siz de ip atlama egzersizini programınıza ekleyerek olası faydalarından yararlanabilirsiniz çünkü bu egzersizin en güzel yanlarından biri sadece profesyonel sporcuların değil, spor yapmaya yeni başlayanların da kolaylıkla yapabileceği bir egzersizdir.

İşte ip atlama egzersizini antrenman planınıza eklemek için bazı nedenler…

İp atlamanın faydaları

İp Atlama Kardiyo kondisyonunu iyileştirir

İp atlamak, kondisyonunuzu geliştirmek için verimli bir egzersiz sayılabilir. Belirli bir süre boyunca ip atlamak, çalışan kaslarınıza daha fazla kan ve oksijen pompalanmasını gerektirdiği için kalbinizin daha fazla çalışmasına olanak tanır.  Bu durum da artan talebi karşılamak için kalp atış ve solunum hızınızı artırır. Sürekli ve düzenli olarak devam edeceğiniz ip atlama egzersizi, zamanla kalbinizi güçlendirebilir. Bunların yanı sıra akciğer kapasitenizi geliştirebilir ve daha uzun süre egzersiz yapmanıza yardımcı olabilir.

İp atlamanın faydaları

Kasları Güçlendirir

Etkili bir tam vücut antrenmanı arıyorsanız, ip atlamak size yardımcı olabilir. Kas kazanımı ile ilgili hedefleriniz varsa bu egzersiz kaslarınızı güçlendirmeniz için birebirdir. İp atlama egzersizi, alt vücut kaslarınız ve üst vücudunuz, biraz da karın kaslarınız ile ilişkilidir. Bu durumda baldırlarınız, uyluklarınız ve kalçanızın yanı sıra omuzlarınız da çalışarak gelişmeye devam eder. Dolayısıyla ip atlama egzersizi yalnızca kas gücünüzü artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kaslarınızın daha uzun süre egzersiz yapmasına ve hızlı, ani hareketler için gerekli olan patlayıcı gücü artırmaya olanak tanıyan kas dayanıklılığınızı da artırır.

İp atlamanın faydaları

Daha Güçlü Kemikler Oluşturabilir

İp atlamak, kemikleri daha güçlü hale getirmek için sağlıklı bir şekilde strese sokan yüksek etkili bir egzersizdir. İp atlarken vücudunuz, bu egzersizin kemikleriniz üzerindeki geçici stresine daha güçlü ve yoğun olarak reaksiyon verecektir. Bu durum kemiklerin güçlenmesine olanak tanır. Böylelikle kaslarınızın yanı sıra kemikleriniz de güçlenebilir ve böylece fitness hedeflerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz.

İp atlamanın faydaları

Toksinleri Yok Eder

Toksinlerin atılmasında ip atlama egzersizinin etkileri oldukça kayda değer. İp atlarken sarfettiğiniz efor, vücudunuzdaki toksinlerin daha rahat atılmasına olanak tanıyabilir. Bu durum ip atlama egzersizinin vücudunuzda antioksidan etki yaratmasına yardımcı olabilir. Bunun sebebi ise attığınız toksinlerin seviyesidir. Düzenli bir şekilde ip atlarsanız toksinlerinizi daha rahat atabilirsiniz. Ne kadar çok süre ip atlarsanız vücudunuzu o kadar toksinlerden arındırabilirsiniz.

İp atlamanın faydaları

Stresi Azaltır

Spor yapmanın stres seviyeleri ile ilişkisi günümüzde hala en çok araştırılan konuların arasında yer alıyor. Egzersiz yapmak, endorfin hormonunu artıran en önemli etkenlerin arasında yer alıyor dolayısıyla ip atlamak da sizi stresten uzaklaştırabilecek yolların arasında yer alıyor. İp atlama egzersizi ile endorfin seviyeniz artabilir ve böylelikle daha mutlu ve rahat hissedebilirsiniz. Gergin ve stresli anlarınızda kendinizi açık havaya bırakarak 10 dakika ip atlarsanız stresinizi azaltabilirsiniz. Böylelikle tüm gergin geçen anların etkisinden kurtulabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

İp atlamanın faydaları

Kan Akışını Hızlandırır

İp atladığınızda aynı anda birçok organınız hareket eder. Bu durum ise kan dolaşım hızınızın artmasını sağlar. Kalbiniz egzersiz sırasında tüm organlarınızı beslemek için harekete geçer ve kan akış hızınız yükselir. Kan akış hızı ile kalp krizi riski arasındaki ilişki ise hala araştırılmakta olan konuların arasında yer alır. Öyle ki çoğu araştırma bu durumun kalp krizi riskini azalttığından bahsediyor. Bunların yanı sıra egzersizle beraber kan akış hızının artması, üşüme riskinizi de ortadan kaldırabilir.

İp Atlama Egzersizi Eğlencelidir

Birçok insan için salon egzersizleri sıkıcı ve angarya gibi gelebilir. Böyle durumlarda daha eğlenceli ve spor hayatına bağlayıcı nitelikte olan yeni egzersizlerin denenmesi önerilir. Eğer yeni bir egzersiz arayışındaysanız, ip atlamak egzersiz rutininize eğlence katabilecek etkili bir egzersiz olabilir. Aslında, egzersizinizden ne kadar zevk alırsanız, uzun vadede ona bağlı kalma olasılığınız o kadar artar. Dolayısıyla ip atlama sayesinde sportif egzersizlere olan bağlılığınız kuvvetlenebilir.

Atlama İpi Nasıl Seçilir?

Sektörde birçok marka kendi bünyesinde atlama ipleri üretir. Pek çok farklı atlama ipi mevcut olduğundan, hangilerinin satın almaya değer olduğunu anlamak zor olabilir. Atlama ipi seçerken dikkat edebileceğiniz bazı etmenleri sıralıyoruz…

Kalite: Atlama ipi satın alırken atlama iplerinin yüksek kaliteli, iyi tasarlanmış ve dayanıklı olması büyük önem taşır. Dışarıdayken de kullandığınız atlama ipinizin uzun süre dayanabilmesi ve sorun çıkarmaması önemlidir.

Ek özellikler: Atlama ipleri; ekstra ağırlık, kaymaz tutamaçlar veya dijital sayaçlar gibi ek özellikler içerebilir. Sizin için önemli olan fitness hedeflerinize uygun olan bir ip seçmekten geçiyor. Eğer yoğun antrenmanlar tercih ediyorsanız, sayaçlı olan atlama ipleri aktivitelerinizi takip etmeniz açısından için iyi olabilir.

Kullanıcı yorumları: Atlama iplerinin satıldığı mecralarda genelde kullanıcı yorumları da yer alır. Bu yorumları takip ederek performans açısından hangi ipin sizin için uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Fiyat: Atlama ipleri, kalitesine ve kullanım özelliklerine göre farklı fiyatlarda satılabilir. Bütçenize uygun atlama ipi seçmek iyi bir tercih olabilir ancak fiyat araştırması yapmak ve fiyat / performans açısından iyice değerlendirmek, üründen alacağınız verimi maksimize edebilir.

Size en uygun atlama iplerini hemen inceleyin!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR