İki Dev Kardeşin Hikayesi: PUMA ve adidas

-

PUMA ve adidas, günümüzde atlezimden koşuya, futboldan yüzmeye kadar tüm spor branşlarında giyim, ayakkabı, aksesuar ve ekipman üreten dünyaca ünlü iki marka. Bu iki marka birbirine düşman iki kardeşin hikayesinden doğuyor. Birbirinden yaratıcı ve her ikiside sektör devi bu iki spor markasının hikayesi, 1920’li yıllar Almanya’sına uzanıyor.

Alman kardeşler Adolf ve Rudolf Dassler, 1920’lerde Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası adı altında annelerinin çamaşır odasında ayakkabı üretmeye başlıyor. Bir ayakkabı fabrikasında işçi olarak çalışan Christoph von Wilhelm’in oğulları, ürettikleri ayakkabılarla Dassler Kardeşler olarak piyasaya ilk adımlarını atıyor. 1930’lu yıllarda altın madalya kazanan olimpiyatçılar bu ayakkabıları giyince hızlı bir şekilde ünleniyorlar. 1936’da Dassler Kardeşler’in, ABD’li sprinter Jesse Owens’ı 1936 Yaz Olimpiyatları’nda el yapımı sivri uçları kullanmaya ikna etmesiyle, Dassler ayakkabılarının adı ve şöhreti dünya sporcuları ve eğitmenleri tarafından tanınır hale geliyor. II. Dünya Savaşı’ndan önce her yıl 200.000 çift ayakkabı satan kardeşler, aralarındaki iletişimsizlik ve anlaşmazlıklar neticesinde 1948 yılında ayrılmaya kararveren kardeşler, bir anda birbirine rakip oluyor. Bu rekabet sayesinde Almanya’da dünyanın en büyük markalarından ikisi doğuyor: PUMA ve adidas!

adidas Ne Zaman Kuruldu?

Adolf Dassler, kardeşi ile fikir ayrılıkları ve büyüyen atrtışmalar yaşayınca kendine başka bir yol çizmeye karar verdi. 1949 yılında üç çizgi logosuyla tüm dünya adidas’la resmi olarak tanıştı. Sporculara özel geliştirdiği ürünlerle, 50’lerde futbol, sprint, basketbol ve daha pek çok spor dalına özel ayakkabılar, markanın adının ikonikleşmesine de zemin hazırladı.

Günümüzde sadece spor ve sporcuları değil, aynı zamanda moda, müzik, kültür, sürdürülebilirlik ve çok daha fazlasını etkileyen adidas, dünyaya yön vermeye devam ediyor. Dünyayı kirleten plastik ve diğer atıkları yeniden kullanarak büyük bir çevre hareketi yürütüyor. (1) Teknolojik yenilikleri ürünlerinde en iyi şekilde kullanan adidas, dünyanın pek çok açıdan moda algısını yönetecek kadar güçlü bir etki taşıyor. En büyük rakipleri arasında ise hala PUMA var!

PUMA‘nın Hikâyesi

Rudolf Dassler tarafından 1948 yılında kurulan PUMA, ilk futbol ayakkabısı olan Atom’u da piyasaya sürdü. Kurucu Dassler, şirketinin adını PUMA koyduğunda ürünlerinin bir puma çevikliğinde, güçlü ve hızlı olmasını istedi. PUMA’nın futbol dünyasına ilk büyük katkısı, 1952 yılında Super Atom adlı ilk kramponunu çıkardığı zaman gerçekleşti. 1960’larda PUMA ileri üretim vulkanizasyon tekniği ile gündemi sarsmaya devam etti. 60’lı yıllarda Pelé ve Portekizli futbol yıldızı Eusebio gibi dünyaca ünlü sporcuların tercihi olan PUMA, ününü katlayarak sürdürdü. Markanın ilk logosu, D harfinden geçen pumadan oluşuyordu. 1967’de Alman karikatürist Lutz Backes tarafından yeniden tasarlandı.

Günümüzde PUMA hâlâ pek çok anlamda sporculara motivasyon ve destek veren dünyaca ünlü spor markası olarak faaliyetlerini sürdürüyor ve ezeli rakibi adidas’la olan çekişmesini devam ettiriyor. 

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR