Pilatese Başlamanız için 7 Neden

-

Günümüzde oldukça popülerleşen pilates; çocuklardan gençlere, ünlülerden sanatçılara her gruptan insanın tercih ettiği bir egzersiz olmaya devam ediyor. Öyle ki faydaları ve özellikleri diğer sporlara göre daha farklı olan bu egzersiz, birçok prensipten ve türden oluşuyor. 100 yıllık bir geçmişe sahip olan pilates, Joseph Pilates tarafından geliştirilen ve çokça faydası olan bir egzersiz türü olarak biliniyor. Tüm dünyada büyük ilgi uyandıran pilates, Türkiye’de de popülerliğini artırmaya devam ediyor.

Bunların yanı sıra günümüzde hala devam eden araştırmalar; pilates egzersizlerinin depresyon ve ağrılar üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğundan bahsediyor. Dahası; sırt ağrılarının azaltılmasında bu egzersizin faydalı olabileceğine dair araştırmalar da sürdürülmeye devam ediyor.

Pilates Nedir?

Başlangıçta “Kontroloji” olarak adlandırılan pilates, günlük aktiviteleri iyileştirmek için tasarlanmış bir tüm vücut egzersiz yöntemi olarak tanımlanabilir. Genel felsefesi; vücudumuzda bulunan kas gruplarının az hareket ile daha çok çalıştırmaya yöneliktir ve bu egzersiz aynı zamanda nefesin de kontrolcüsüdür. Pilates, tüm vücudunuzun genel yapısını hizalayabilir ve eklemlerinizi destekleyebilir. Pilates egzersizleri basit gibi görünen hareketlerden oluşur ve iyi bir biçimde yapıldığında bu egzersizler bütünü inanılmaz derecede etkili olabilir.

Pilatesin günümüzdeki tanımı; doğru omurga yapısı, sıkı karın ve güçlü sırt kasları ile bedenin dengesini sağlamaya yardımcı olan, fizyoterapi kökenli egzersizler bütünü olarak belirtilebilir. Bazı etkenler sonrasında kas ve iskelet sistemimizde meydana gelebilen ve yaşam standartlarımızı zorlayan bel-boyun fıtığı, boyun düzleşmesi veya duruş bozukluğu gibi durumların da bazı durumlarda yardımcı tedavisi olarak pilates kullanılabilmektedir.

Pilatesin Faydaları

Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Siz de pilatese başlamak istiyorsanız bu egzersizin bazı önemli etkilerini öğrenmenizde fayda var. Sahip olduğu bu özellikler neticesinde günümüzde en çok tercih edilen egzersizlerin başında pilates geliyor.

Pilatese başlamanız için 7 neden ise şu şekilde açıklanabilir:

Pilatesin Faydaları

Herkes Yapabilir

Pilates; cinsiyet, yaş, ırk, beden, yetenek veya mevcut kondisyon düzeyi ne olursa olsun herkesin yapabileceği bir egzersiz modelidir. Yaşınız ne olursa olsun pilates yapmaya başlayabilir, yavaş yavaş seviyenizi artırabilirsiniz. Pilatesin herkese uyumlu yapısı, egzersizin popülaritesini artıran ana kriterlerin arasında yer alıyor. Günümüzde çocuklara, hatta bebeklere göre bile egzersiz planları yaratılabiliyor.

Pilatesin Faydaları

Core Gücünü Artırabilir

Pilates, tüm hareketlerin kaynaklandığı merkez bölgesine (core bölgesi) yaptığı vurguyla ünlüdür. Core bölgesi vücudu destekleyen ve stabilize eden gövdeyi çevreleyen tüm kaslar olarak adlandırılabilir. Pilates ise core gücünü ve işlevini geliştiren egzersizlerin arasında yer alıyor. Merkez bölgesi kuvveti, sırt ve kalça ağrısını azaltmada ve pelvik taban disfonksiyonunun azaltılmasında kilit bir faktör olarak biliniyor. Ayrıca; patlayıcı hareketin türediği alan olmasının yanı sıra “güç merkezi” olarak da bahsediliyor. Dolayısıyla pilates, merkez bölgedeki gücünüzün artmasına ve beraberinde birçok olumlu sonucu hayatınıza yansıtmanıza yardımcı olabilir.

Beden Farkındalığını Artırabilir

Pilates, vücut farkındalığını geliştiren bir zihin-beden uygulaması olarak açıklanabilir. İçe dönük dikkat ve vücudunuzdaki duyulara odaklanma yeteneğiniz, duygularınız ve çevrenizdeki olaylar konusundaki farkındalığınız, pilates ile artabilir. Gelişmiş dikkat sayesinde vücudunuz, yaralanmaları ve düşmeleri önleyebilen uyaranlara daha iyi yanıt verebilir. Pilates ile geliştirebileceğiniz vücut farkındalığınız ile vücudunuzun açlık sinyalleriyle daha uyumlu olacağını göz önünde bulundurarak, aşırı yeme isteğiniz de ortadan kalkabilir.

Pilatesin Faydaları

Pilates, Kemik Yoğunluğunu İyileştirebilir

Bazı çalışmalar, pilates egzersizinin özellikle menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunu iyileştirebileceği konusuna odaklanıyor. Bu çalışmalar aynı zamanda kemik yoğunluğunun öneminden de bahsediyor; düşük kemik yoğunluğu, ayakta dururken veya yürürken günlük aktiviteleri gerçekleştirmemize yarıyor. Kemik yoğunluğunun az olması ise daha kolay kırılan kemiklere yol açabiliyor. Yaşlandıkça kemik yoğunluğunu korumak, kemiklerle alakalı rahatsızlıkların önüne geçilmesine yardımcı olabilir.

Pilatesin Faydaları

Esnekliği ve Hareketliliği Artırabilir

Esneklik ve hareketlilik, herkesin günlük hayatını etkileyen faktörlerin başında geliyor. Esneklik, bir kastaki pasif gerilme miktarı olarak tanımlanabilir. Hareketlilik ise, bir eklemdeki hareket aralığı olarak nitelendiriliyor. Hareketlilik ve esneklik, aynı zamanda güç gerektiren bir bütündür. Eğer hareketliliğinizi artırabilirseniz günlük hayatta gerçekleştirdiğiniz aksiyonlarınızı yorulmadan ve daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum, günlük hayatınızı kolaylaştırmaya da yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra hareketlilik, çaba göstermeniz gereken bir şeydir, ancak esneklik kendi başına işlevsel değildir. Hareket kabiliyetini optimize etmek için bir güç ve esneklik dengesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu denge pilates antrenmanları ile sağlanabilir.

Pilatesin Faydaları

Duruşu iyileştirir

Duruş bozuklukları, günümüz dünyasında en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında geliyor. Yanlış hizalama ve kötü duruş hem kemik yoğunluğu kaybına hem de kötü alışkanlıklara bağlanabiliyor. Bunların yanı sıra omur sorunları, boyun ve sırt ağrıları gibi duruş bozukluklarından kaynaklanan durumlar da ortaya çıkarak günlük hayatı etkileyebiliyor. Bu durumda pilates; eklemler aracılığıyla kolaylık ve hareketlilik yaratmaya vurgu yaparak vücudunuzu hizalamaya ve dengelemeye odaklan bir egzersiz olarak tanımlanabilir. Pilates yaparak uzun vadede duruş bozukluklarınızın düzelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Pilatesin Faydaları

Doğru nefesi Öğretir

Pilates egzersizlerinin temel prensiplerinden birisi nefes olarak belirtiliyor. Tıpkı yoga gibi pilates de nefese odaklanarak oksijenin en iyi şekilde dağıtılmasına yardımcı oluyor, aynı zamanda da nefes alışveriş tekniklerinizin gelişmesine katkı sağlıyor. Birçoğumuz günlük yaşamımızda doğru şekilde ve yeteri kadar nefes almadığımız için çeşitli sağlık problemleri yaşayabiliyorken pilates, egzersiz süresince bize doğru ve yeteri kadar nefes almayı öğretebilir.  Bu da zamanla yanlış nefes almaya bağlı sağlık problemlerinin ortadan kalkmasına ve nefes kapasitemizin artmasına yardımcı olabilir.

Pilates için ihtiyacınız olan ekipmanları hemen inceleyin!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR