Sabah Sporunun Sağlığa 10 Faydası

-

Hepimiz sabah güne daha enerjik başlamanın yollarını arıyoruz. Kimimiz kahve, kimimiz dengeli bir kahvaltıyı çözüm olarak görüyor olabilir ama daha sağlıklı bir yol daha var. Güne zinde, neşeli ve enerjik başlamanın anahtarı; sabah sporu.

Sabah sporunun birçok faydası var. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak yararları bulunan sabah sporu için havalar da ısındığına göre ilk adımı atmanın vakti geldi. Daha sağlıklı bir hayatın kapılarını açmanıza yardımcı olacak sabah sporunu siz de rutininize eklemek ister misiniz?

İşte sabah sporunun sağlığınıza faydaları…

Sabah Sporunun Fiziksel Faydaları

Dikkatiniz Daha Az Dağılır

Sabah saatleri dikkat dağıtıcı unsurların en az olduğu zaman dilimidir. Böylelikle sabah egzersizleri genellikle dikkatinizin dağılmasına daha az eğilimli olduğunuz anlamına gelir. Sabah uyandıktan sonra güne başlamadan evvel kendinize spor yapmak için ayıracağınız vakit, sizi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak tutmaya yardım eder. Sabah sporunuzu tamamladıktan sonra günlük rutin işlerinize dönebilir, aramalarınızı yapabilir ve e-postalarınıza cevap verebilirsiniz. Daha az dikkat dağıtıcı unsur ile antrenmanınızı sürdürme ve performansınızı artırma olasılığınız daha yüksektir.

Sabahları Daha Serindir

Özellikle yaz aylarında dışarıda spor yapmak çoğu insan için bir hayli zorlaşıyor. Isınan havalar, nem oranı ve güneş derken öğlen saatlerinde egzersiz yapmak neredeyse imkansız hale gelebiliyor. Bu gibi dönemlerde şüpheye düşmemek için ise en iyi yöntem sabah sporu yapmak. Sabah saatlerinde havanın öğlene göre daha serin olması spor yapma şartlarını kolaylaştır ve daha rahat egzersiz yapmanıza yardımcı olur.

Bahar mevsimine özel sporcu sütyenlerine hemen göz atın!

Sabah sporu

Daha Sağlıklı Beslenmeye Teşvik Eder

Sabahın erken saatlerinde yapılan bir egzersiz, daha sağlıklı bir günün rotasını çizebilir. Nasıl mı? Günün en başından itibaren sağlığınız için ilk adımı attığınızda günün geri kalanında bu planı sürdürmeniz daha kolay hale gelebilir. Sabah sporunu rutin haline getirdiğinizde bu rutini gerçekleştirmenin verdiği motivasyon ile beslenme alışkanlıklarınızı da değiştirmek için yeterli gücü içinizde bulabilirsiniz. Sabahın ilk saatlerinde spor yaparak sağlıkla başladığınız bir günü beslenmenizi de sağlıklı seçimlerden yana yaparak sonlandırabilirsiniz.

Tüm Gün Zinde ve Enerjik Olursunuz

Sabah egzersizi, vücudunuzun hormonlarını düzenler. İşinize yarayacak en önemli hormon ise kortizol hormonudur. Bu hormon sizi ayakta tutar. Genellikle stres hormonu olarak adlandırılır ancak yalnızca çok fazla veya çok az olduğunda soruna neden olur. Genel olarak, kortizol sabahları yükselir ve akşamları düşer. Sabah 8 gibi ise zirveye ulaşır. Zirveye ulaştığı zaman egzersiz yapmanız daha kolaylaşacaktır. Böylelikle hormonlarınızı iyi kullanarak avantaja çevirebilir ve tüm gün zinde kalabilirsiniz. Ayrıca düzenli egzersiz, enerjiyi artırmak ve yorgunluğu azaltmak için de mükemmeldir. Sabahları egzersiz yaptığınızda, oksijen ve besinler kalbinize ve akciğerlerinize gider. Bu, kardiyovasküler sisteminizi ve dayanıklılığınızı geliştirmenize yardımcı olur.

Sabah sporunuzu daha verimli hale getirmek için atlama iplerinden faydalanın!

Daha İyi Odaklanırsınız

Fiziksel aktivite, ne zaman yaptığınızdan bağımsız olarak odaklanmayı ve konsantrasyonu da geliştirir ancak gün içinde odaklanmakta zorluk çekiyorsanız, sabah egzersizi size yardımcı olabilir! British Journal of Sports Medicine’de yayınlanan 2019 tarihli bir araştırma, sabah egzersizinin dikkati, görsel öğrenmeyi ve karar vermeyi geliştirdiğinden bahsediyor. Siz de odaklanma gücünüzü artırmak istiyorsanız sabah sporuna başlayabilirsiniz.

İştah Kontrolü Yapabilirsiniz

Genel olarak egzersiz yapmak, açlık hormonu olan ghrelini azaltarak iştahınızı düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca peptit YY ve glukagon benzeri peptit-1 gibi tokluk hormonlarını da artırır. Eğer sağlıklı kilo vermek istiyorsanız sabah egzersizi yaparak iştahınızı kontrol edebilirsiniz. Böylelikle gün içinde alacağınız kalori sayısını da ayarlayarak tüketeceğiniz besinleri düzenleyebilirsiniz.

Gün İçinde Fiziksel Aktiviteleriniz Artar

Erken bir antrenmanın avantajları sabah bitmez. Sabah gerçekleştirilen bir egzersiz gün boyu fiziksel aktivitelerinize devam etmeniz için sizi hazırlar ve kolaylaştırır. Medicine & Science in Sports & Exercise’da 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, sabah egzersizi gün boyunca daha fazla hareket etmeye olanak sağlar. Daha aktif bir yaşam tarzı yaşamaya çalışıyorsanız, sabah egzersizi size yardımcı olabilir.

Sabah Sporunun Psikolojiye Faydaları

Rutinler Daha İyi Hissettirir

Özellikle spor yapmak için gerekli vakti ya da enerjiyi bulmakta güçlük çekiyorsanız size zorlu bir görev gibi görünen spor rutininizi sabah gerçekleştirmek, kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar. Sağlığınız açısından oldukça yararlı bir aktiviteyi gerçekleştirmiş ve tamamlamış olmanın verdiği huzurla, güne daha enerjik ve neşeli bir şekilde devam edebilirsiniz. Böylelikle modunuzu yüksek tutabilir ve gün içinde olaylara verdiğiniz tepkileri düzenleyebilirsiniz. Rutine dönüştüreceğiniz sabah egzersizleri, her gün iyi hissetmenize biraz daha yardımcı olabilir ve rutin sizi uzun süreli mutlu edebilir.

Sabah sporu

Serotonin Salgılarını Dengeler

Spor yapmak, vücudunuzda mutluluk hormonu olarak da adlandırılan endorfin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Bu sayede sabah sporu yaptıktan sonra stres düzeyinizi azaltabilir, günlük motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz. Düzenli olarak ve aşağı yukarı aynı saatlerde spor yapmayı bir alışkanlık haline getirdiğinizde, yaşamınızın tümünde zaman yönetimini daha kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Böylelikle başarı duygusunun getirdiği haz ve serotonin hormonu sayesinde daha iyi ve sağlıklı hissedebilirsiniz. 

Motivasyonu Artırır

Sabah sporu yapmaya başladığınız ilk günlerde, yataktan kalkmak ve spor kıyafetlerini giyerek egzersize başlamak oldukça zor olabilir. Ancak söz konusu zorluğun ilk egzersizinizi uygulamaya başladığınız ana kadar süreceğini biliyor muydunuz? Antrenmanlarınızı düzenli olarak tekrarladıkça beyin sabah sporunu öncelikli bir alışkanlık olarak kaydedecektir. Kondisyonunuz da zamanla artacağı için, her sabah spor yapmak için çok daha motive ve enerjik bir şekilde yataktan kalkabilirsiniz. Böylelikle motivasyonunuz arttıkça gün içerisinde motivasyon aradığınız diğer eylemlerinizi de daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.

Sabah Sporuna Başlamak ve Rutin Haline Getirmek İçin İpuçları

Biraz zaman ve sabırla kendi sabah egzersiz rutininizi oluşturabilir ve sürdürebilirsiniz. Eğer gerçekten bu işe gönül verdiyseniz bu ipuçlarına göz atabilir ve uygulayabilirsiniz.

İyi bir uyku çekin: Erken uyanmak için iyi bir gece uykusu şarttır. Yedi ila sekiz saat uyumayı hedefleyin.

Egzersiz sürenizi kademeli olarak ayarlayın: Sabah 6’da antrenman yapmak yerine, antrenman sürenizi yavaşça daha erken saatlere çekin. Kademeli olarak çektiğinizde daha kolay alışacaksınız.

Egzersiz ekipmanınızı hazırlayın: Yatmadan önce spor kıyafetlerinizi, spor ayakkabılarınızı ve diğer egzersiz ihtiyaçlarınızı hazırlayın ve uyandığınızda görebileceğiniz bir yere koyun. Uyandığınızda görerek motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

En moda ve konforlu ünlü markalara ait spor giyim ürünleri için tıklayın!

Sabah sporu

Kahvaltıyı önceden yapın: Bir gece önce enerji verici bir yemek hazırlayın. Çok ağır bir yemek olmaması kaydıyla spor öncesi bir şeyler atıştırmayı ihmal etmeyin.

Bir egzersiz arkadaşı edinin: Bir arkadaşınızla plan yapmak, kendinizi sorumlu tutmanın harika bir yoludur. Ayrıca spor aktivitelerini eğlenceli hale getirmek için birebirdir.

Zevk aldığınız sporu yapın: Yeni egzersizler deneyin ve en çok neyi sevdiğinizi görün. Bir antrenmandan gerçekten zevk aldığınızda, yataktan kalkmak daha kolay olacaktır.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR