Spor ve Dansın Eğlenceli Birleşimi: Step Aerobik

-

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı düzenli egzersiz yapmak; ancak düzenli egzersiz özellikle sporla iç içe olmayan bireyler için sıkıcı bir gereklilik olabiliyor. Sporun pek çok farklı branşından kendine göre olanı bulmak zaman alan bir süreç. Hem yapılan sporu daha zevkli hale getirmenin, hem motivasyon yükseltmenin, hem de bunlar sayesinde egzersizden daha çok verim almanın en kısa ve eğlenceli yolu, egzersiz sırasında müzik dinlemek.

Müzikle eşliğinde spor yapmaktan keyif alanların tercihi ise zumba, step-aerobik ve dans egzersizleri. Bu yazımızda 70’li yıllardan beri tercih edilen, keyifli mi keyifli, egzersiz ritmi yüksek step aerobikten bahsedeceğiz.

Step Aerobik Nedir?

Step aerobik, müzik eşliğinde belli aletler eşliğinde yapılan, bolca tempolu açma germe hareketlerinin olduğu bir egzersiz türüdür. Müzik ile sporun harmanlandığı ve aynı zamanda aletlerle de desteklenerek yapılan keyifli bir egzersiz. Kilo alma, kilo verme, kondisyon kazanma, formu koruma ve fit kalma gibi fiziksel artılarının yanında, farklı rahatsızlıkları olan kişiler de rehabilitasyon amaçlı, stres atmak ve kafayı boşaltmak için de tercih edilen bir egzersiz programı.

Müzik eşliğinde motivasyon kazanmanın yanı sıra, ekip halinde yapılan bu egzersiz türü düzenli spor yapmayı takımla birlikte keyifli bir hobi haline de getiriyor. Enerjinin yükseldiği grup dersleri, sıkıcı rutin programların dışında bir haz sunuyor. Eğlenirken sosyalleşmeyi ve koyulan fiziksel hedeflere keyifle ulaşmayı sağlıyor.

Step Aerobik Egzersizin Yararları Nelerdir?

Step aerobik egzersizlerin hem fiziksel hem de ruhsal pek çok faydası vardır. Aerobik egzersizlerde daha çok enerji harcanırken, daha az ve daha geç yorulursun. Bunun sebebi, oksijenin kullanıldığı orta derece bir aktivite olmasıdır. Bu egzersizin süreleri ne kadar uzun olursa yağların yakılma seviyesi de o kadar artar.

Step aerobik egzersizler, dolaşım sistemini rahatlatırken solunum sistemini düzenler. Bu da stres seviyesinin düşmesine ve belli rahatsızlıkların azalmasına yardımcı olur.

Tendon ve kasları sağlamlaşmasını destekleyen step aerobik egzersizler, fit bir görünüm kazanırken özgüvenin de yükselmesini sağlar.

Step Aerobik Nasıl Yapılır?

Step aerobik egzersizlerde kullanılan bir step platformu vardır. Sporcular hareketleri önünde duran bu platformu kullanarak yapar. Sürekli platforma çıkıp inerken önemli bir kardiyo performansı sergilenmesini sağlar.

Step platformunu doğru kullanmak bu egzersiz türünün en önemli kuralıdır. Vücut dik ve bakışlar karşıdadır. Platforma çıkıp inerken ayaklar platforma yumuşak ve sağlam basmalı, tabanın herhangi bir bölümü boşlukta kalmamalıdır. Aksi takdirde yaralanmalara sebep olabilirsin. Step platformuna bir adım mesafede olmak ideal aralıktır.

İniş çıkışlar esnasında dizler hafif kırık pozisyonda olmalıdır ve ekstra yaylanmaya gerek yoktur. Bu tip hareketler dengenin bozulmasına ve sakatlıklara neden olabilir.

Step aerobik çeşitleri içinde step tahtasının yanı sıra, dumbell ve direnç bandı gibi ekipmanlar eşliğinde yapılan egzersizler de vardır.

Step Aerobik Çeşitleri Nelerdir?

Step aerobik egzersizlerin pek çok çeşidi vardır. Bunlar klasik aerobik, strecheing aerobik, koreografik aerobik, low impact aerobik, hi impact aerobik ve hi – low aerobik’tir.

Klasik Aerobik

Klasik aerobik türünde dans koreografisi gibi bir seri koreografi yoktur. Temel aerobik hareketler birbirini takip eder.

Strecheing Aerobik

Strechein aerobik, adından da anlaşılacağı üzere kasları ve eklemleri açma – germe hareketlerinin müzik eşliğinde düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Diğer step aerobik türlerine göre çok daha düşük tempoda yapılır. Kaslarda gerginlik hissedene kadar egzersiz tekrarı yapılır.

Koreografik Aerobik

Koreografik aerobik, klasik aerobik hareketlerinin yanı sıra, latin, jazz, hip-hop ve punk dans türlerinin adımları da step serisine eklenir. Bir ritim içinde yapılan bu aerobik türü, en keyifli olandır.

Low Impact Aerobik

Low impact aerobik türü, tek ayak ile sıçramaların yoğunlukta olduğu egzersiz serisidir. Ayaklar tek tek değişerek sıçranır. Diğer türlere oranla, temposu oldukça düşüktür.

Hi Impact Aerobik

Hi impact aerobik türünde, iki ayak da havada olacak şekilde sıçramalar vardır. Low impact’e oranla tempo daha yüksektir ve en yoğun kalori harcanan aerobik türüdür.

Hi – Low Impact Aerobik

Hi – low impact aerobik, iki türün karışımı bir aerobik çeşididir. Hem tek ayak hem de çift ayak sıçramalarla tempo düşer ve yükselir. Kardiyo açısından önemli bir egzersizdir.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR