Spor Yaparken Keşfin Yolu: Bisiklet

-

Bisiklet doğayla en barışık ulaşım aracıdır. Yakıtı insan enerjisidir. Bisiklete bindiğinde hem spor yapar, hem yol yapar, hem de yepyeni keşiflerde bulunursun. Hem spor aleti hem de ulaşım aracı olan bisikletin, hem psikolojik hem de fizyolojik pek çok faydası vardır. İki tekerlekli bu özel aracın pek çok çeşidi vardır. Çocuklardan yetişkinlere herkesin gözbebeği bisiklet hakkında temel bilgileri, bu yazımızda senin için derledik.

Bisikletin Tarihçesi

Tarihte bilinen ilk bisiklet, en ilkel haliyle 12. Yüzyılda Çin’de görüldü. Sonrasında Fransız Sivrac tarafından yapılan hem pedalsız hem de gidonsuz yani direksiyonsuz bisiklet, “Celerifere” adını taşıyordu ve ilk modern bisikletti. 1816 yılında ilk gidonlu bisiklet, Baron Karl Drais tarafından tahtadan yapıldı ve 1818’de metal kullanılmaya başlandı. 1839’da Mac Millan’ın pedallı bisiklete dönüştürülmesiyle günümüz bisikletinin ilk adımları atılmış oldu. Mac Millan, Leonardo Da Vinci’nin çizimlerini kullanarak bilinen ilk pedallı bisikleti üretti. Bu bisiklet halen daha Londra Science Museum’da sergileniyor.

Fransız Ernest Michaux’un 1855 yılında yapmış olduğu bisiklette pedalı daha etkin bir şekilde kullandı. 1870 yılından itibaren üretilen yeni bisikletlere “Bicyole” ismi verilmeye başlandı. “Michaux Company” adlı bir firmanın ilk kez bisiklet seri üretimine başlamasıyla halk büyük ilgi gösterdi. Fransa Savunma Bakanlığı’nın da desteğiyle 1800’lerin ikinci yarısında üretim artış göstermiş ve hatta savaşta kullanılmaya başlandı.

Fransa’nın ardından İngiltere ve İrlanda da kendi bisikletlerini icat etmeye başladı. Bu sayede bisiklet endüstrisinin gelişimi hızlandı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde, özellikle de Fransa, Belçika, İngiltere, İtalya ve İspanya’daki bisiklet fabrikaları bisikletlerin yaygınlaşmasına ve bisiklet sporunun gelişmesine önayak oldu.

Bisiklet Çeşitleri

Dağ Bisikleti

Açık havada spor yapmanın ve doğayı keşfetmenin en doğru yoludur. En yaygın bisiklet türü olan dağ bisikletleri, toprak yollara, engebeli ve taşlık arazi şartlarına uygun olan bisiklet türüdür. Outdoor spor severlerin en sevdiği tür olan dağ bisikletlerinin model ve donanımları diğer bisikletlerden farklıdır. Fren sistemi ve lastik gibi özellikler, değişkenlik gösterir. Bisikletleri üretim amacına uygun alanlarda kullanmak üst düzey bir sürüş performansı sağlar. Darbe emici özelliklere ve daha iyi fren sistemleriyle dizayn edilen bu bisiklet türü, zorlu arazilerin üstesinden gelmek için daha düşük viteslerle donatılmışlardır.

Yol Bisikleti / Yarış Bisikleti

Yolculuklarını hem spor yaparak hem de doğa dostu bir araçla yapmak ister misin? Yol bisikleti tam sana göre! Yol bisikletleri, asfalt yolda kullanımda üstün performansa sahiptir. Yola özel tasarlanan bisikletlerin gidonları değişik pozisyonlarda sürüşe imkan tanır. Rüzgara karşı daha iyi bir sürüş için aerodinamik gidon tasarımı vardır. Dar lastiklere sahip bu bisikletler için ıslak zeminler büyük bir tuzaktır. Dar seleleri, bacaklara sürtünmeden vücudu destekler. Dağ bisikletinin aksine, yaysız, sert seleler güç kaybına izin vermez. Dağ bisikletlerine göre çok hafiftirler ve çok yüksek hızlara ulaşabilirler.

Şehir Bisikleti

Bir şehri keşfetmenin en güzel yolu, o şehri bisikletle gezmektir. Yeni bir şehre gittiğinde yürüyerek göreceğinden çok daha fazla sokak görmek istersen, bu bisikletler tam sana göre!

Şehir bisikletleri, dağ bisikletleri ve yol bisikletlerinin arasında bir yapıya sahiptir. Ne yol bisikletleri gibi yola paraleldirler, ne de dağ bisikletleri gibi ön kısmı yüksek bir seviyededir. Tur bisikleti olarak da adlandırılan bu bisikletlerin arkasına bagaj takılabilir. Hem şehrin asfalt yol koşullarına uygundur, hem de hafif arazi koşullarında rahatlıkla kullanılabilir. Kişilerin tercihine göre düz veya amortisörlü olabilir.

Katlanan Bisiklet

Otobüse, metroya, metrobüse, bagaja sığacak bir bisiklet mi istiyorsun?  O zaman katlanan bisikletlerden bir adet edinmen gerek. Şehirde ulaşım aracı olarak tercih edilen katlanır bisikletlerle yokuş çıkmak, sürat yapmak ve uzun turlara çıkmak zordur.

Elektrikli Bisiklet

Elektrikli bisikletler, adından da anlaşıldığı üzere elektrikli bir motor desteği ile ek güç sağlayarak daha hızlı bir ulaşım sağlar. Bu bisikletler dik yokuşlarda terleme, aşırı yorgunluk, uzun mesafeleri gidememe korkusu gibi sebepleri ortadan kaldırır. Bu da işe ya da okula gidip gelmek, yeni yerler keşfetmek ya da sadece şehirde gezmek için tercih edilen bir araç olarak var olduklarını gösterir. Katlanan elektrikli bisikletler de son yıllarda dünyada artış gösteriyor. Bunun sebebi hem elektrikli bisikletin ulaşım aracı olarak doğa dostu olması hem de katlanır bisikletin Pratik bir kullanım sunması.

Bisiklet Kıyafetleri

Her şeyden önce, unutmamak gerekir ki bisiklet sporu önlemler alınarak yapılır. Bisiklet kaskı olmadan kullanmak, hayatı tehlikeye atmaktır. (1)

Bisiklete binerken tercih edeceğin kıyafetler hem vücudu saran hem de hareket özgürlüğü sunan kıyafetlerdir. Erkekler için antrenman taytı, tercihe göre tayt üstüne giyilebilen spor şortlar, ter emici tişört çeşitleri ve tabanı rahat, ayağı saran spor ayakkabı türleri uygundur. Kadınlar için de spor taytlar, sporcu sütyeni ve ter emici tişört çeşitleri uygundur. Ayakkabı olarak koşu ve trekking ayakkabıları tercih edilebilir.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR