Yazın Kürek Sporuna Başlamanız için 8 Neden

-

Başta kol ve bacak kasları olmak üzere vücudun birçok bölgesindeki kas ve dokuların gelişmesine yardımcı olan kürek sporu, spor camiasında adeta bir mucize olarak anılıyor. Kendi başına büyük bir egzersiz ve spor branşı olmasının yanı sıra fitness süreçlerinde de programlara eklenebilen bu spor yaz aylarında en çok tercih edilen su sporlarının da arasında yer alıyor.

Kürek ile yaz mevsiminde hem suyun üzerinde eğlenebilir hem de az bir süre içerisinde fitness hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Bu yaz siz de yeni bir spora başlamak ve outdoor sporlara yönelmek istiyorsanız, kürek sporunun faydalarını öğrenmenizde fayda var.

Kürek Sporunun Tarihi

Kürek sporunun başlangıcı Mısır’a kadar dayanıyor ve günümüze modernleşmiş haliyle geliyor. Ayrıca günümüzde yapılan modern anlamdaki Olimpiyat Oyunları’nın da en eski kategorilerinden biri olarak tarihte yer alıyor. 1900 Paris Olimpiyatları ile olimpik spor haline gelen kürek sporu, uluslararası anlamda federasyonu kurulan ilk spor branşı olma özelliğini de taşıyor.

Yazın Daha Hızlı Kilo Verebilirsiniz

Kürek kilo kaybını hızlandıran yegane sporların başında geliyor. Tüm kasları çalıştırması ve yüksek yoğunluklu antrenman planı sayesinde bu spor, birçok daldan daha fazla kalori yakmasıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 1 saatlik bir kürek antrenmanı yoğunluğa göre değişkenlik göstermekle beraber 500 kalori civarında kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Düzenli olarak kürek çekmek, yaz boyunca fit kalmanıza ve hayalinizdeki kilolara ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Mental Sağlığa Faydalıdır

Kürek sporunun meditatif etkileri diğer branşlardan farkını ortaya koymasına yardımcı oluyor. Çoğu araştırmaya göre kürek sporunun zihin ve beden ile bir bağlantısı var. Su üzerinde olmanın insanı rahatlamasının yanı sıra hareketlerin bütünlüğü ve dikkat gerektirmesi gibi özellikleri bu sporun meditatif özelliklerini artırıyor. Pürüzsüz bir şekilde tekrarlaması gereken hareketler bütünü, egzersiz esnasında zihni meşgul ederek günlük hayatın stresinden uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca küreğin en önemli özelliği ise stresi azaltan ve iyi hissettiren hormonlardan biri olan endorfin hormonunun salınımını da desteklemesidir.

Tek Hareketle Tüm Vücudunuzu Çalıştırabilirsiniz

Spor salonlarında her kas grubuna özel farklı hareketleri tekrarlanmaktan yorulduysanız doğru yerdesiniz. Kürek, neredeyse tüm vücut egzersizidir çünkü lat (latissimus dorsi), üst sırt (rhomboidler), quad, hamstring, merkez bölgesi, biceps ve önkollar dahil olmak üzere büyük kas gruplarının çoğunu uyarır. Küreğin bu özellikleri eliptik makinede koşma, bisiklete binme ve kardiyo yapma gibi diğer yaygın egzersiz yöntemlerinin önüne geçmesine neden olur. Bunların yanı sıra sanılanın aksine; kürek çekme gücünün yaklaşık olarak %60’ı bacaklarınızdan, %40’ı da üst vücudunuzdan gelir. Yani bu spor hem bacaklarınız hem de kollarınız için oldukça faydalı bir egzersizdir. Ek bir bilgi olarak; kürek çekme sırasında çalışmayan tek büyük kas grubu ise göğüs (pektoralis majör ve minör) ve triceps olarak bilinir.

Yazın Kürek SPoru

Güç ve Dayanıklılık Oluşturur

Kürek çekmenin güçlendirme ve kardiyo kombinasyonu hem güç hem de dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olacaktır. Doğru şekilde kürek çekerseniz; vücudunuzu geri itmek için bacak kaslarınızı ve kürek çekmek için kol kaslarınızı kullanırsınız, her ikisi de güç gerektirir. Dayanıklılık, vücudunuzun kürek çekme gibi bir aktiviteyi uzun süre sürdürme yeteneğidir.  Kürek ile diğer sporların aksine daha hızlı bir şekilde dayanıklılığınızı ve kas kütlenizi artırabilirsiniz.

Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Uzmanlar kürek çekme gibi kardiyovasküler veya aerobik egzersizlerin, kalp sağlığını iyileştirdiğinden bahsediyor. Araştırmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin daha düşük kan basıncı, dinlenme kalp hızı ve LDL (kötü) kolesterolün yanı sıra daha yüksek HDL (iyi) kolesterol ve daha sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu olumlu sağlık sonuçları ayrıca felç, kalp krizi, diyabet ve obezite riskini de azaltabilecek nitelikte.

Haftada 5 gün, 30’ar dakika kürek çekerek kalp sağlığınızı korumak için ilk adımı atabilirsiniz.

Özgüven ve Motivasyon Kazandırır

Kürek sporunun özgüven ve motivasyon düzeyinin artmasına destek olduğunu biliyor muydunuz? Çocukların da dahil olduğu kürek sporu, kişisel gelişime sağladığı katkılar sayesinde sıkça tercih ediliyor. Yaz aylarında havaların da iyileşmesiyle beraber suyun üzerinde gerçekleştireceğiniz bu spor aynı zamanda takım ruhunuzun da gelişmesine yardımcı olabilir. Hem sosyalleşip hem de spor yapmak istiyorsanız bu yaz küreğe başlayarak etkili bir başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca kürek stres, üzüntü ve ruhsal gerginlikler gibi birçok negatifliklerin giderilmesine destek olabiliyor; çünkü bu spor esnasında vücudumuzun serotonin salgıladığı çoğu araştırmacı tarafından sıkça masaya yatırılıyor. Bunların yanı sıra hızlı düşünme ve karar verebilme yetisinin gelişmesine de destek olan kürek, günlük hayatınızda da işinize yarayacak pratikliği size sağlayabilir.

Yazın Kürek SPoru

Duruş Bozukluklarını Düzeltir

Uygun formda kürek çekmek, duruş bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olabilir. Kürek çekme tekniği bu durumda büyük önem taşır çünkü hareketler omurgadan destek ile gerçekleştirilir. Düzenli kürek egzersizi, sahip olduğunuz duruş bozukluklarınızın giderilmesi için birebirdir.

Doğayla İletişimi Artırır

Küreğin bir diğer önemli özelliği ise doğayla düzenli bir şekilde iletişim halinde kalmanızı aynı zamanda outdoor sporlarından en iyi şekilde faydalanmanızı sağlamasıdır. Kış mevsiminde soğuk havalar sebebiyle uzak kaldığımız doğa, yazın havaların düzelmesiyle mental olarak bize iyi gelecek etmenler arasında yer alır. Günlük hayatın stresi doğa ile iç içe olunduğunda daha rahat atılır. Pek çok şeyin yanı sıra doğayla iletişim halinde olmak, bu özsaygınızı ve duygusal sağlığınızı geliştirir.

Under Armour yaz sezonuna ait spor kıyafetleri ile kürek sporuna başlamak için tıklayın!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR