Yüzmenin Faydaları

-

Yaz mevsimine giriş yaptığımız şu günlerde salon sporlarına olan ilginin azalması ve outdoor sporlara olan ilginin artması dikkat çekiyor. Çoğu insan kapalı alanlarda spor yapmanın aksine açık alanları tercih ederken yüzme sporuna olan ilgi de sıcakların artmasıyla beraber yükseliyor.

İnsanlığın ilk zamanlardan bu yana var olan yüzme sporu, insan sağlığına sağladığı faydaları ile her mevsim tercih edilen sporların başında geliyor. Bu sporun faydaları gerek fiziksel gerek psikolojik olarak dikkat çekerken, 7’den 70’e her yaş grubunun de rahatlıkla yapabilmesi, daha çok tercih edilmesine neden oluyor. Siz de bu yaz yüzmek istiyorsanız bu sporun yararlarını öğrenmenizde fayda var.

Yüzme Sporu ve Kalori Yakımı Arasındaki İlişki

Vücudunuzun enerji için kalori yakma hızı, metabolizmanıza bağlı olarak değişebiliyor. Bunların dışında ise kalori yakma hızınız; egzersizinizin ne kadar sürdüğü, cinsiyetiniz, vücut kompozisyonunuz ve yaptığınız aktivite gibi çeşitli faktörlere de bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Yüzme, kalori yaktırması ve diğer birçok faydası ile sıkça tercih edilen sporların başında geliyor. Ortalama bir insan, yavaş yüzerek saatte 430-575 kalori yakabiliyor ki tempo arttıkça yakılan kalori miktarı da artıyor.

İşte yüzme sporunun diğer önemli faydaları…

Yüzmenin faydaları

Tüm Vücudunuzu Çalıştırır

Yüzmenin en büyük faydalarından biri, tüm vücudunuzu baştan aşağı çalıştırması olabilir. Yüzmek, vücudunuzu strese sokmadan kalp atış hızınızı da artırır. Vücuttaki her kasın çalışması dayanıklılığınızın artmasına neden olabilirken aynı zamanda da fitness hedeflerinize daha kolay ulaşabilmenize yardımcı olabilir. Kurbağalama, sırtüstü, yan vuruş, kelebek ve serbest stil gibi yüzüş tekniklerinin her biri farklı kas gruplarına odaklanır ve su size direnç sağlar. Hangi tekniği kullanıyor olursanız olun, vücudunuzu suda hareket ettirmek için kas gruplarınızın çoğunu kullanarak tüm kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.

Yüzmenin faydaları

Kaslarınızın Dışında Vücudunuz da Çalışır

Yüzme sırasında kaslarınız iyi bir antrenman yaparken, aynı zamanda kardiyovasküler sisteminiz de gelişir. Yüzme, kalbinizi ve akciğerlerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilen sporlardan biridir. Günümüzde bazı araştırmalar bu sporun kalp krizi riskini bile azaltabileceğinden bahsediyor. Diğer bazı araştırmalar, yüzmenin kan basıncını düşürmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini de gösteriyor. Kısacası bu spor sayesinde sadece kaslarınızı değil, kalbinizi ve ciğerlerinizi de çalıştırarak kendinize büyük bir iyilik yapmanız mümkün.

Yüzmenin faydaları

İyileştirici Özelliğe Sahiptir

Yüzmek; artrit, incinme, sakatlık gibi rahatsızlıklara sahip kişiler için güvenli bir egzersiz seçeneği olarak öneriliyor Eğer sizin de bu şekilde problemleriniz varsa bu spor, ağrılarınızın bir kısmını azaltmaya veya bir yaralanmadan sonra iyileşmenize bile yardımcı olabilir. Yüzme gibi bir spor ile sakatlanma oranınızı düşürmenizin yanı sıra, daha evvel geçirdiğiniz ve hala günümüzde hissettiğiniz ağrılarınızı da azaltabilirsiniz.

Yüzmenin faydaları

Dengeyi ve Koordinasyonunu Artırabilir

Yüzme sporunun bir diğer faydası da vücut koordinasyonunu ve dengesini artırmaya yardımcı olabilmesidir çünkü tüm yüzme stillerinde bacak, kol, baş ve gövde bir uyum içinde çalışır. Orantılı bir şekilde aktive olan kaslar denge ve beden koordinasyonun gelişmesi anlamına gelir. Denge ve koordinasyon denilince ilk önerilen sporların başında gelen yüzme, özellikle çocukların vücut gelişimi için de büyük önem taşır.

Yüzmenin faydaları

Postürünüz Düzelebilir

Tüm kas gruplarının orantılı bir şekilde çalışmasının birçok faydası daha var. Yüzme sporu vücudu aşırı derecede zorlamaması ile daha uzun süreler sürdürülebilecek bir spor olarak biliniyor. Yani kaslar ve kemikler kapasiteleri doğrultusunda güç üreterek diğer sporlara karşın daha fazla çalışabiliyor. Bu da omurga sağlığının korunması anlamını taşıyor. Bu doğrultuda sırt veya bel ağrısı çekenler, masa başı çalışanlar ve duruş problemleri olanlar için yüzme sporu sıklıkla öneriliyor. Eğer postür bozukluğunuz varsa siz de yüzme sporunu deneyebilirsiniz.

Yüzmenin faydaları

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirebilir

Yüzerken tıpkı diğer spor türlerinde olduğu gibi kaslarınızda zorlamadan dolayı mikro hasarlar oluşabilir. Bu mikro hasarlar vücut tarafından tamir edilirken bağışıklık sistemi hücreleri aktive olarak vücudunuza fayda sağlayabilir. Diğer bir yandan yüzme ile birlikte hücrelere eşit oranda kan ve oksijen gitmesi vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı olarak bağışıklık sisteminizi destekleyebilir. Aynı zamanda yüzme esnasında lenf sisteminiz düzene girebilir, akyuvarlar sağlıklı kalabilir ve bedende dengeli bir şekilde akyuvar dağılımı sağlanabilir. Bu özelliklerin hepsi ise bağışıklık sisteminize iyi gelebilir.

Yüzmenin faydaları

Yüzmek Ciğerlerinize İyi Gelebilir

Yüzmenin vücuda faydalarından bahsederken solunum sistemi üzerindeki faydalarına da göz atmak sizin için iyi olabilir. Yüzerken büyük kas gruplarımızın birçoğu çalıştığı için yüksek miktarlarda enerji harcadığımız aşikar. Yüksek miktarlarda enerji harcadığımız için daha çok oksijene gereksinim duymamız ve solunum hızı-derinliği üzerine kendimizi geliştirmemiz, solunum sistemimizi de olumlu yönde etkileyebiliyor. Doğru nefes tekniklerini öğrenerek gerçekleştireceğiniz yüzme sporu sayesinde akciğer kapasitenizi artırmanız mümkün. Dilerseniz beş, yedi veya dokuz kulaçta bir nefes alarak, akciğer kapasitenizi artırma egzersizleri yapabilirsiniz.

Yüzmenin faydaları

Stres Yönetimine Yardımcı Olabilir

Bir yüzme merkezinde yakın zamanda gerçekleştirilen araştırmada; yüzmeden hemen önce ve sonra katılımcılarla görüşülüyor. Araştırma, depresyonla savaşan yüzücülerin spor esnasında daha az gergin hissettiklerinden ve stres yönetimlerinin geliştiğinden bahsediyor. Bu ve bunun gibi birçok araştırma, yüzme esnasında endorfin ve serotonin hormonlarının salgılanması sayesinde strese yönelik olumlu gelişmelerin yaşandığını belirtiyor.

Yüzmenin faydaları

Yüzmenin Psikolojiye Faydaları Nelerdir?

Yüzme sporu, birçok fiziksel faydasının yanı sıra psikolojiye olan etkileriyle de dikkat çekiyor. Yüzme egzersizi, stresin azaltılmasına destek verdiği gibi rahatlatıcı ve solunumu düzenleyici bir aktivite olarak biliniyor. Beyin hücrelerinin büyümesine de yardımcı olması, yüzme sporunun önemini artırıyor. Yaşam kalitemizin artmasına vesile olan bu değişikliklerin yanı sıra güneş ve su ile temasın rahatlatıcı etkisini hissetmemize yardımcı olarak, mutluluk hormonunun artmasını sağlıyor. Düzenli olarak yüzen kişilerin kendilerini daha enerjik hissetmesi, özsaygı ve özgüven kazanması da araştırmalarda üzerinde durulan başlıca konuların arasında yer alıyor. Aynı zamanda sosyalleşmeye de imkan veren bu spor; sorumluluk ve rekabet gibi konularda bilinç kazanmamıza imkan tanıyor.

Yüzmenin faydaları

Kilo Kontrolü Sağlamak için Yapabilecekleriniz

Sabahları Yemek Yemeden Önce Antrenman Yapabilirsiniz

Sabah yüzmek herkes için uygun olmayabilir ancak kilo kontrolüne olan faydaları sebebi ile denemeye değer. Sabahları yemek yemeden evvel yüzmek, yağ depolarınızın enerji olarak kullanılmasına olanak tanıyabilir.

Yüzme Rutininizi Değiştirebilirsiniz

Aynı hızda yüzer ve aynı tekniği tekrar tekrar kullanırsanız, yüzme sporunun faydalarını azaltabilirsiniz. Bunun olmaması ve kilo kontrolünü daha iyi sağlayabilmek adına antrenman programınıza farklı rutinleri ekleyebilirsiniz. Konfor alanınızın dışına çıkmak ve rutininizi değiştirmek, farklı kas gruplarınızı kullanmanın mükemmel bir yoludur ve fitness hedeflerinizi en üst seviyeye çıkarmanıza yardımcı olur.

Su Ağırlıkları Kullanabilirsiniz

Kilo kontrolü sağlamak ve sıkılaşmak için yüzüyorsanız, antrenmanlarınız arasında direnç eğitimi için tasarlanan su dumbbell’larını kullanarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu şekilde kas kazanımınızı da artırarak egzersizinizi zenginleştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra su; güç ve dayanıklılık oluşturmanıza ve geliştirmenize yardımcı olabilecek direnci yaratarak kas gelişiminize fayda sağlayabilir.

Antrenmanlarınızda ihtiyaç duyabileceğiniz fitness ihtiyaçlarınız için tıklayın!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR