Ağırlık Kemeri Nedir, Nasıl Kullanılır?

-

Ağırlık kemeri, özellikle vücut geliştirme odaklı spor salonlarında yer alan fitness ekipmanlarından biridir. Vücudun, bel bölgesinde yer alan çukur kısmı doldurmak için kullanılır ve ayarlanabilir. Hem yaşanabilecek sakatlık risklerini minimize etmeye hem de antrenman şiddetini ve kaldırdığınız ağırlık miktarını artırmaya yardımcı olur. Özellikle, deadlift, squat vb. bel bölgesini zorlayıcı egzersizleri sırasında, sporcunun kendini rahat ve güvende hissetmesini sağlar.

Ağırlık kemeri genellikle, kalın deriden üretilir. Yaklaşık 10 ila 15 cm genişliğinde olurlar ve kemeri, belde sabit tutmak için metal bir tokaya sahiptirler. Bu ekipman sıklıkla korse stili sırt destekleriyle karıştırılır, ancak birbirlerinin muadili ürünler değillerdir.

Ağırlık Kemerinin Faydası Nedir?

Ağırlık kemeri kullanmak biraz önce bahsettiğim üzre, belirli hareketlerde daha ağır kaldırabilmeni sağlar ve egzersizi güvenli hale getirir. Özellikle vücudu zorlayan 1RM yani maksimum ağırlıkla tek tekrarlı kaldırışlarda, squat ve deadlift gibi hareketlerde geçerlidir. Bu gibi çalışmalarda vücut seni sınırlar ve daha ağır kaldıramadığın sürece belirli bir gücü ya da kas sınırını aşamazsın. Ağırlık kemeri, bu sınırı aşmana yardımcı olur.

Ağırlık kemeri, omurga üzerinde oluşan stresi azaltır. Karın içi basıncın artması ve azalması, omurgayı stabilize etmek ve ağır kiloları kaldırırken aldığı stresi azaltmak için etkilidir. Ağırlık kemerinin, kaldırma sırasındaki sırt sakatlanmalarına karşı nasıl korunma sağladığını gösterir.

Ağırlık Kemeri Nasıl Kullanılır?

Spor yaparken tercihini ağırlık kemerinden yana kullandıysan, öncelikle bu kemeri hafif ağırlıklardan ziyade daha büyük ağrılıkları kaldırırken kullanmalısın. Kemeri takarken yeterince sıkı şekilde takılmadığında herhangi bir fayda görmek zorlaşacaktır. Bu yüzden doğru sıkılıkta takmak performans açısından da çok önemli bir ayrıntıdır. Kemeri kullanırken özellikle rahatsız hissedeceğin noktaya kadar sıkmalı ama nefes alacak boşluğu mutlaka bırakmalısın. Kemeri taktıktan sonra yürümeye, konuşmaya ve nefes almaya engel olacak şekilde sıkı olmadığından emin olmalısın. Aksi takdirde istenmeyen ve sakatlığa kadar giden sonuçlar doğurabilir. Sıkabileceğin en güvenli noktaya kadar sıktığın kemerle ağırlık kaldırma aşamasına geçebilirsin. Gereksiz kullanımın faydanın aksine zararları olacağını göz ardı etmemelisin.

Kendimize Uygun Ağırlık Kemerini Nasıl Seçeriz?

Doğru kemer seçimi ürünün sana faydalı olmasını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Ağırlık kemerinin beline doğru oturması ilk bakacağın ayrıntılardan biri olmalıdır. Kemer bele doğru oturmalı ve beli desteklerken ön karın bölgesine de tam destek sağlamalıdır. Deri malzemeden yapılmış bir ağırlık kemeri hem daha uzun süre kullanım sağlar, hem de rahat bir şekilde kullanmana olanak verir.

Bir başka dikkat etmen gereken konu da kemerin kilit mekanizmasının sağlamlığı ve kolay kullanımıdır. Kemeri rahat takıp çıkarmaya yarayan basit ama sağlam bir kilit sistemi olan kemer modellerini tercih edebilirsin. Spor sırasında dizlik, dirseklik, bel desteği gibi destekleyici ürünlerimizi keşfetmek için hemen buraya tıkla!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR