Antrenman Rutininde Dambıl Nasıl Kullanılır?

-

Ağırlık egzersizlerinin vazgeçilmez ekipmanı dambıl, egzersiz makinelerine ihtiyaç duymadan ağırlık antrenmanlarını yapmanı mümkün kılar. Dambıllar bazen el ağırlıkları ve serbest ağırlık olarak da adlandırılır; ayak ağırlığı ve bilek ağırlığı olarak da çeşitlenebilirler. Çoğu dambıl, ortada dar bir çubukla beraber her iki uçta geniş diskler olacak şekilde tasarlanmıştır. Bazı dambıllar çok hafifken (sadece birkaç kilo), bazı dambıllar oldukça ağır (20 kilo veya daha fazla) olabilir. Spesifik olarak, çubuğa eklenebilen veya çubuktan çıkarılabilen, yani ağırlıkları değiştirme imkanı sunan ayarlanabilir dambıl veya sabit dambıl modelleri bulunur.

Spor Rutinine Faydaları Nelerdir?

Göğüs, omuz, sırt, kol kaslarını geliştirmede oldukça faydalıdırlar. Dambıl pek çok farklı hareketi yapmana izin verir ve barbell’a göre de pek çok avantajı vardır. Sadece dambıllarla çalışarak çok ciddi kas ve kuvvet kazanımları elde edebilirsin. Vücut geliştirme çalışıyorsan, dambıl çalışmalarına mutlaka programında yer vermelisin. Birkaç örnek hareketi aşağıda görebilirsin.

Dambıl Bench Press

Dambılla çalışırken stabilize edici kaslar, ağırlığı dengede tutmak için çok daha fazla yük altına girer.

Concentration Curl

Dambıllar sayesinde uzuvlarınız ayrı ayrı çalışır. Mesela kollarınızdan biri, diğerine göre daha zayıfsa çalışırken bunu kolayca anlarsınız ve dambıl ile tek yönlü çalışarak bu dengesizliği giderebilirsiniz.

Triceps Extension

Vücut geliştirme programınızda ilerlemenin en iyi yollarından biri, kası çalıştıran hareketin menzilini artırmaktır. Ve dambıl, bara göre çok daha fazla hareket menziline imkan sağlar.

Kendine Uygun Dambılı Nasıl Seçersin?

Herhangi bir fitness ekipmanını alırken dikkat edilmesi gereken ilk konu, “dambılı ne için kullanacağınız”dır. Kilo vermek ve sıkılaşmak için alacağınız dambıl ile kas kütlenizi artırmak için alacağınız dambıl farklılık gösterir. Kilo verme amaçlı kullanılan dambıl türleri sabit ağırlıklı dambıllardır. Ancak vücut geliştirme çalışıyorsanız ve kas kütlenizi artırmak istiyorsanız, ağırlığı değiştirilebilen dambılları tercih edebilirsiniz.

İkinci konu ise dambılın yapıldığı malzemedir. Fitness eldiveni olmadan çıplak elle dambıl kullanıyorsanız, üzerindeki kaplaması ele iyi tutunan modelleri seçmeniz de fayda vardır. El terledikçe kayıp düşmesini engeller.

Alacağınız dambılın ağırlığı tamamen sizin potansiyelinize göre değişiklik gösterir. Ancak ilk kez dambıl kullanacaksanız 1 ile 5 kg arasındaki dambılları tercih edebilirsiniz. Ağırlığınızı kademe kademe yükseltip, birden kendinize çok fazla yüklenmemeniz gerekir. Aksi takdirde sakatlanma riski doğacaktır.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR