Koşu Deneyimini Zirveye Taşı

-

Çocukluğumuza doğru kısa bir yolculuğa çıktığımızda koşuyu hepimiz için yaptığımız ilk spor olarak rahatlıkla tanımlayabiliriz. Bu sebeple bile herkesin rahatlıkla adapte olabildiği en kolay sporlardan biri olan koşu, büyüyüp faydalarını fark ettikçe çoğumuz için daha anlamlı hale geldi. Bu da koşuyu profesyonel seviyeye taşıma konusunda hiç de zorlanmayacağımızın en güzel göstergesi. Eğer sen de koşu deneyimini bir üst noktaya taşımak ve spor hayatının merkezine almak istiyorsan, profesyonelliğin ipuçları bu yazımızda! Nasıl daha iyi bir koşucu olacağını keşfet!

Daha İyi Nasıl Koşulur?

İdeal Koşu Formunu Yakala

Bazı koşucular topuklarını vurarak koşarken bazıları ise parmak uçlarında yükselir. Hangisinin daha doğru olduğundan ziyade vücudunun anatomik yapısına kulak vermek senin için en iyi tercih olacaktır. Bu konuda kendini her iki türl ü de dene ve hangisinin sana daha rahat geldiğini düşünüyorsan o şekilde koşmaya çalış. Bu sırada dikkat etmen gereken genel geçer tek şey ise sırtını kesinlikle kamburlaştırmamak ve koşu sırasında daima karşıya bakmak. Böylece nefesini daha iyi kontrol edecek ve koşu deneyiminden daha fazla verim elde edeceksin.

Bir Koşu Metodu Belirle

Sağlıklı ve verimli bir koşu için belli bir metodu uygulayıp gelişimini ölçmek, koşuyu profesyonel seviyeye ulaştırmak için uygulayabileceğin en iyi taktiklerden biri. Biz senin için hem başlangıç hem de orta – üst seviyedeki koşucuların uygulayabileceği iki metodu seçtik.

Bunlardan biri, koş – yürü metodu. Yeni başlayanların koşuya daha rahat adapte olabilmelerini sağlayacak bu koşu metodunda, yaklaşık 10 – 15 dakikada bir 2 – 3 dakika boyunca yürünür. Sonrasında da bu devinim, orta tempoda sürdürülen toplam koşu süresi tamamlanana kadar devam eder. Orta ve ileri seviye koşucular için ise bu devinim 1 – 5 dakika koşuya 1 – 2 dakika yürüyüş ve 6 – 8 dakika koşuya 1 dakika yürüyüş şeklinde düşünülebilir. Hem kaslardaki yaralanma riskini azaltan hem de kardiyovasküler sistemi çalıştırarak daha fazla yağ yakımı sağlayan bu yöntem, kendini eğitmek için de harika bir yol.

Bir diğeri ise hızlı – yavaş tempoda koşu metodu. Bu yöntem biraz daha orta – üst seviyedeki koşucular içindir. Artık kalp ritmini ve temposunu kontrol edebilen koşucular, önce hafif tempo ile 5 dakika koştuktan sonra 1 – 2 dakika kadar depar atıp tekrar hafif tempo koşmaya devam edebilirler. Bu koşu düzeni kişiye göre 5 dakikadan daha fazla hafif, 2 dakikadan daha fazla depar şeklinde uygulanabilir.

Koşu Kulübüne Katıl

Evine yakın, kolayca takip edip – eğer fiziksel bir yeri varsa – rahatlıkla ulaşabileceğin bir koşu kulübü; düzenli olarak koşmak için harika bir motivasyon kaynağı olabilir. Bir kulübe üye olmak kısa sürede günlük, haftalık ya da aylık olarak senin yerine koşu programı hazırlayabilir. Yapman gereken tek şey, zamanını takip etmek ve katılmak olacaktır. Üstelik kulüpler yerel veya ulusal yarışlar için de iyi bir kaynaktır. Böylece koşu deneyimini geliştirebilir ve seviyeni sınama fırsatı bulabilirsin. Koşu hakkında bildiğin her şeyi aktarabileceğin ve aynı zamanda bir şeyler öğrenebileceğin insanlarla dolu bir kulüp senin sosyalleşmene de katkıda bulunacaktır.

Deneyimini İyileştirecek Koşu Ekipmanları

Önce ayakkabılardan başlayalım. Koşu ekipmanlarının temelini oluşturan ayakkabı; koşu sırasında birçok farklı zemin görecek, irili ufaklı darbeler alacak ve devamlı form değiştirecek. Dolayısıyla hem performansı doğrudan etkileyen hem de ayağın anatomik yapısına temas eden bir ekipman olarak dikkatle seçilmesi gereken bir ekipman. Bu konuda sana önerimiz “gerçek bir koşu ayakkabısı” edinmen. Koşu ayakkabısı seçerken sadece ayağının rahatlığını değil, teknik özelliklerini de gözden geçirmelisin. Ne kadar hava aldığını, darbelere karşı nasıl tepki verdiğini ve ne derece esneklik sağladığını tek tek incelemelisin. Kendine en uygun ayakkabıyı seçmek için “Spor Ayakkabı Nasıl Seçilir?” başlıklı yazımı da inceleyebilirsin.

Bir diğer önemli ekipman ise çorap… Çoğu zaman önemsenmeyen koşu çorapları, aslında ayak sağlığını ve koşu performansını sandığından çok daha fazla etkiler. Performans çorabı olarak da bildiğimiz koşu çorapları, ayak parmaklarını ve topukları destekleyen özel dolguları sayesinde daha konforlu bir koşu deneyimi yaratır. Tıpkı koşu ayakkabısı gibi ayaklara gelen darbeyi absorbe eden ve teri dışarı atan bu çoraplar, daha iyi bir koşu için birebirdir. Bu nedenle koşularında daha akıllı çorap seçimleri yapmak seni profesyonelliğe taşıyacak en önemli detaylardan biridir. Ayakkabı ve çorapla birlikte aslında üzerine giyeceğin her şey bir koşu ekipmanı sayılır. Bu nedenle koşu için tercih ettiğin t-shirt’ten şorta ve yağmurluğa kadar her bir tekstil ürünü, koşu deneyimini iyileştirmenin anahtarlarıdır. Bunlarda dikkat etmen gereken başlıca özellik, nefes alabilir olması ve buna bağlı olarak vücutta ter tutmamasıdır. Böylece cildin, rahatsız olmadan uzun süre yüksek tempolarda koşmanı sağlayacak. Koşu kıyafetlerinin üstün bir esneklik ve hareket özgürlüğü sunması da, performansını bölmemek için dikkat etmen gerekenlerden. Seçeceğin ürünler ne çok bol ne de çok dar olmalı ki üstünde hiçbir ağırlık yapmadan koşmanı sağlayabilsin. Eğer tüm bu koşulları sağladıysan, iyi bir koşu deneyimi için hazırsın demektir. Öyleyse durma, hemen koşmaya başla!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR