Spor Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?

-

Ayak sağlığı herkesin en çok dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor. Ayak sağlığı, vücudunda pek çok riskin de önüne geçmeni sağlar. (1) Spor yapan kişilerin ayak sağlığına daha fazla önem vermeleri gerekir. Yanlış ayakkabı seçimi, spor esnasında sakatlanmalara ya da ileride farklı rahatsızlıklara sebep olur.

Genel olarak terletmeyen ve ayakları kuru tutan, aynı zamanda dayanıklı yapısıyla uzun süreli kullanım imkanı sağlayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayak yapısına uygun ve parmaklara zarar vermeyecek tasarıma sahip olmalısı da ayak sağlığı için önemli olan özelliklerdir. Rahat ve konforlu yapısıyla hayatını kolaylaştıracak bu ürünler, her sporda aynı özellikte olmaz.  

Spor Ayakkabının Genişliği Nasıl Olmalı

Spor yaparken neredeyse bütün kuvvetin ayaklarına biner. Bu nedenle burada ayakkabıya büyük pay düşer. Ayakkabı yumuşak olduğunda, kuvvet dağılımı ayağını rahatsız etmez.

Kuvvet dağılımının nerede toplandığı ayağı, ayak bileğini ve bacağı etkiler. Buna bağlı olarak da ayakkabının ayağını orantılı bir şekilde sarması önemlidir. Ayakkabının dar ya da bol olmaması önemli bir konudur. Dar ayakkabılar ayak sağlığına ciddi zararlar verir. Bol ayakkabılar ise sakatlanma riskini artırır.

Ayakkabı içinde parmakların hareket etmesi önemlidir. Bu sebeple de spor ayakkabının burun kısmı geniş olmalıdır. Uç kısımına parmak dayandığında, rahatsızlık verir ve ayağını vurabilir. Burunla parmak arasında 1 santimetre kadar boşluk olması gerekir.

Spor Ayakkabının Tabanı

Spor yaparken ayağın rahat olması gerekir. Ayakta toplanan kuvvetten dolayı, ayakkabının taban kısmı ayağını iyice kavramalıdır. Topuk kısmı ise yumuşak ve kalın olmalıdır.

Taban bölümünde arka ve ön kısımda yer alan eğrilikleri iyi bir şekilde desteklenmelidir. Bazı ayakkabı modellerinde yastıklama ibaresi bunun için vardır. Eğer ayakkabı yanlardan ayağını sarmazsa, burkulmaya neden olur.

Spora Göre Ayakkabı

Yürüyüş ve Koşu Ayakkabısı

Bu sporlar için ayakkabı seçerken ayakkabının yumuşak olmasına dikkat edilmelidir. Tabanı yastık taban olmalıdır. Ayakları iyi şekilde kavrayarak esnek bir yapıya sahip olması gerekir.

Koşu deneyiminde profesyonelleşmek istiyorsan, ipuçlarını derlediğimiz “Koşu Deneyimini Zirveye Taşı” başlıklı yazımıza da göz atmayı unutma!

Fitness Ayakkabısı

Spor saonlarında ya da herhangi bir yerde fitness antrenmanı yaparken tercih edeceğin bu ayakkabı, çorap gibi ayağını sarmalı; ancak kesinlikle sıkmamalıdır. Nefes alabilen özelliğe sahip ayakkabılar, fitness için en uygun olanlarıdır. Ayağın orta iç kısmını iyi desteklemelidir ve içe basmanı engellemelidir. Darbelere karşı dayanıklı olması da önemlidir. (2)

Basketbol Ayakkabısı

Basketbol ayakkabısı oyun esnasında performansı önemli bir şekilde etkiler. İyi bir basketbol ayakkabısının ayağı iyi sarması, darbelere karşı ayağı koruması, hafif olması ve dış yüzeyinin yani sayasının sağlam olması gerekir. Sıklıkla betonda oynanan bu oyun için tabanı sağlam ayakkabıların tercih edilmesi gerekir. Salonda oynayan kişilerinse daha yumuşak ve kaymayan bir taban tercih etmeleri gerekir. Aktif bir oyun olan basketbolda bileği koruyan ve destekleyen, orta kesimli yani bilekli spor ayakkabı modeli seçmesi de oldukça önemlidir.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR