Trend Pilates Türü: Reformer Pilates

-

Reformer pilates, son yıllarda egzersiz trendlerinin başını çekiyor. Spor salonlarının içinde özel reformer odaları yerlerini çoktan aldı. Bir alternatif olarak pilates salonları da en sık tercih edilen yerler arasında yerini aldı. Klasik pilatesten farklı olarak yapılan bu pilates türü, bu egzersize özel tasarlanan reformer adı verilen bir aletle uygulanıyor. Bu egzersiz bütünü, vücudun hem esnemesini hem de güçlenmesini sağlıyor.

Pilatesin tarihçesine ve temel prensiplerine daha önce yayınladığımız “Sıkı, Güçlü ve Fit Bir Vücut: Pilates” başlıklı yazımızda değinmiştik. Peki reformer pilates nedir, faydaları nelerdir?

Reformer Pilates Nedir?

Son dönemlerde sıklıkla söz edilen reformer pilates, vücuda esneklik kazandırırken kilo vermeye de yardımcı olan bir egzersiz türüdür. Reformer pilates, klasik pilatesten farklı olarak mat üstünde değil, adını aldığı reformer adlı özel bir alet kullanılarak yapılıyor. Aslında aletli pilates olarak adlandırılan bu türde, reformerla birlikte destekleyici aletler kullanılarak 500’den fazla hareket türü yapılabiliyor.

Bu egzersiz türünü bulan Joseph Pilates, kullanılan ekipmanları “aparat” olarak adlandırmış, Türkçe’de ise “Aletli Pilates” olarak karşılık bulmuş. “Reformer, Cadillac, Chair, Barrel” bunlar aletli pilates yaparken kullanılan aparatların isimleri.

Reformer hareketleri vücudun neredeyse her bölgesini çalıştıracak şekilde ayrışıyor. Vücudun daha güçlü ve esnek bir hal almasını sağlayan bu egzersizi seçersen bilmen gereken önemli bir nokta var: reformer pilates, klasik pilatesten çok daha yoğun bir program içeriyor!

Aletli Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Aletli pilates yani yaygın adıyla reformer pilates, mat pilatese oranla çok daha kısa sürede, daha iyi sonuçlar verir. Mat pilatesin pek çok hareketini de içinde barındıran bu egzersiz türü, görece daha zordur. Daha fazla esneklik ve dayanıklılık ister. Bu sayede de sonuçları daha iyi çıkar. Temel faydalarından bahsetmek gerekirse:

  • Hem ruhsal hem de fiziksel gelişime fayda sağlar
  • Esnekliği artırır
  • Fit bir vücuda kavuşmayı sağlar
  • Nefes alış verişini düzenler
  • Kalori yakma hızını yükseltir
  • Skolyoz vb. rahatsızlıklarda, fizik tedavi yöntemi olarak da kullanılır
  • Bel ve boyun fıtığı olma riskini azaltır.

Aletli Pilates Nasıl Yapılır?

Öncelikle reformer pilates için mutlaka bir eğitmene ihtiyaç var. Hızlı ve doğru bir sonuç almak için haftada 2 ila 3 gün arasında uygulanması gerekir. Direnç yaylarının takılarak kullanılan reformer, çok yönlü bir alet. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, reformer, cadillac, chair ve barell eşliğinde 500’den fazla egzersiz yapılabilir. Egzersizler; yatarak, oturarak ya da ayakta yapılabilir. Aletler kişilerin yapısına göre; farklı uzunluklarda, ağırlıklarda ve dengede ayarlanır.

Tıpkı mat pilates gibi tayt, şort vb. rahat ve hareket özgürlüğü sunan alt giyim ürünleri giyilebilir. Üst giyim için de yine mat pilates ve yogada olduğu gibi vücudu sıkmayan rahat kesim ürünler tercih edilebilir. Hareketleri yaparken konsantrasyonu etkilememesi adına oversize üstlerden ve bol paçalı alt giyim ürünlerinden uzak durulmalıdır.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR