Yoga Pozları İsimlerini Nereden Alır?

-

Yoganın fiziksel pratiklerinde kullanılan yoga pozları yani duruşların her birine “Asana” denir. Her asananın kendine ait bir ismi vardır. Bu isimler genel olarak doğadan gelir, doğa sembolizminden güç alınır. Bunun sebebi ise bir zamanlar bilge kişilerin yaşam şekilleriyle ilişkilendirilir.

Yoga felsefesinin bilgeleri doğayı ve doğadaki canlıları inceleyerek, bu yaşamı taklit etmeye başlamışlar. Ortaya çıkan pozlara, duruşlara da doğadaki karşılığının ismini vermişler. İnek pozu, güvercin pozu, köpek pozu gibi hayvan isimleri veya dağ pozu, ağaç pozu gibi doğadan isimlerin sebebi de budur.

Yoga ve Sipirütüel Dünya

Her bir yoga pozunun, yoga yapan kişileri sipirütüel dünyaya yaklaştırmada rolü büyüktür. Asanalar, yoga pratiği süresince, zihnin ve farkındalığın “o ana” ve yoga matına taşınmasına yardımcı olur. Yoganın temeli olan”an”da kalmak, geçmiş düşüncelerden ve gelecek kaygılarından uzaklaşmak için aradaki köprü asanalardır.

Asanalar kişinin güçlenmesine katkıda bulunarak sağlıklı bir bedene kavuşmasını sağlar. Zihnin güçlenebilmesi için bedenin de güçlenmesi gerekir. Çünkü yoga yolunda bedenin ideal bir araca dönüşebilmesi için sağlıklı olması gerekir.

En Çok Bilinen Asanalar

Surya Namaskar – Güneşe Selam

Yoga felsefesinde güneş yani Surya, dünyanın hem fiziksel hem de spiritüel merkezi, aynı zamanda da yaşamın yaratıcısı kabul edilir. Yogilerin güneşi onurlandırma şekline “Surya Namaskar” denir.  Türkçe’de “Güneşe Selam” anlamına gelen bu asana, günü selamlamak, her günün yeni bir gün olduğunu ve insanların doğayla olan bağını kabullenmektir. 21 Haziran’da kutlanan Dünya Yoga Günü’nün de temelinde bu felsefe yer alır.

Tadasana – Dağ Pozu

Tada Sanskritçe dağ demektir. Samasthiti-asana olarak da bilinen bu poz,tıpkı bir dağ gibi hareket etmeden sabit sağlam durmayı ifade eder.

Her asana boşluk, hava, ateş, su ve toprak elementlerini içinde taşır. Her asanada, ağır basan elementler farklıdır. Tadasana, hiçbirinin daha ağır basmadığı, 5 elementin de dengede olduğu asanalardan biridir.

Vrksasana – Ağaç Pozu

Anlamını sanskritçe’de ağaç anlamına gelen vrksa’dan alır. Tadasana ile tamamen bağlantılıdır. Ağaç ve dağ arasındaki bağ gibi, ağaç pozuna geçecek kişinin önce dağ pozuna gelmesi gerekir. Dengeyi geliştiren bu poz, kalça, bilekler ve omurgayı güçlendirir. Uzmanlar tarafından siyatik ve düz tabanlığa da iyi geldiği söylenir.

Padmasana – Lotus Çiçeği

Sanskritçe lotus çiçeği anlamına gelen padma asanası, tecrübeli yoga öğencilerinin ve eğitmenlerin kullandıkları bir oturuştur. Kadim yazıtlarda Lotus pozunun tüm hastalıkları yok ettiğinden ve Kundalini’yi uyandırdığından bahsedilir. Ayak bilekleri ve dizi esnetirken, beyni sakinleştirir. Ancak eğitmen gözetiminde saniyeler eklenerek dengesi artırılmazsa, beden için zorlayıcı bir pozdur. Bu sebeple dizi ve bilek sakatlığı olan kişilerce, uygulanması önerilmez.

Adho Mukha Svanasana – Aşağı Bakan Köpek

Sanskritçe’de “adho” aşağıya doğru, “mukha” bakmak, “svana” ise köpek anlamına geliyor. Türkçesi “aşağı bakan köpek” olan bu asana, bedene enerji verirken beyni sakinleştirmeye, stresi azaltmaya yardımcı olur. Sinüzit tedavisinde kullanılan bu poz, özellikle kadınların hormonlarının dengelenmesini destekleyen pozlar arasında sayılır.

Eğer yogada henüz yeniysen, sana özel ipuçları verdiğimiz “Yoga Matı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” ve “Yoga Kıyafetleri Nasıl Olmalı?” başlıkları yazılarımıza da göz atmayı unutma!

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR