Tatil Sonrası Sağlıklı Yaşama Dönüş

-

Yaz tatilinde hepimizin ufak tefek kaçamakları oldu. Hatta bazılarımız diyet planından tamamen koptu ve ipin ucunu kaçırdı! Ancak tatil dönüşü ipleri geri alma zamanı geldi. Sağlıklı yaşamı bir hayat tarzı olarak benimseyen herkes aynı fikirde olmalı.

Peki, tatil öncesi diyet ve spor planlarına dönecek motivasyonu nereden bulacaksın? Elbette, bu sıfırdan başlamak kadar zor değil. Zaten alışık olduğun bir plan varsa, ona adapte olmanın yolunu bulmak daha kolay olacaktır. Ancak tatil öncesinde de bir süredir sağlıklı ve aktif yaşamdan uzak kalanların bazı ipuçlarına ihtiyacı olacak.

Hedeflerini Sıfırla

Tatil iyidi, eğlenceliydi, evet. Peki dönüşü? Motivasyonu kaybettiğin için yoldan çıktın, şimdi hedeflerini yeniden değerlendirme zamanı. Hedeflerini küçült, daha ulaşılabilir kilometre taşlarına böl.

Uzun vadeli kilo verme hedefini belirlesen de bunu daha küçük, daha ulaşılabilir hedeflere böl. Bir anda tek hedef, gözünü korkutup motivasyonun tamamen kaybolmasına yol açabilir!

Yeni Bir Egzersiz Keşfet

Yeni keşifler her zaman motivasyon yükseltir. Kendine yeni egzersiz türleri belirleyebilirsin ya da eskiden yaptığın tekrar sayısını geçmek gibi mini zorluklar belirleyebilirsin. Gittiğin spor salonundaki grup derslerinden birini deneyebilir, daha önce deneyimlemediğin bir antrenman programına dahil olabilirsin. Eskiden sevmediğin bir egzersizi yeniden denediğinde sevebileceğini de unutma! Yeni zevklere her zaman açık olmak, ruh sağlığın için de oldukça önemli. Düzenli spor yaparken nasıl beslenmen gerektiğine dair ipuçları için de “Düzenli Spor Yaparken Nasıl Beslenmelisin?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Uyku Saatlerini Ayarla

Tatilde bozulan tek şey yemek planın ya da spor rutinin değildi. Uyku saatlerin de oldukça birbirine girmiştir eminiz. Ya çok uyuyorsun, ya çok geç yatıyorsun değil mi?

Aktif ve sağlıklı bir yaşamın ilk kurulları düzenli ve sağlıklı bir uykudur, unutma! Bozuk bir uyku düzeni, gün içinde pek çok işini aksatmanı, kendini yorgun hissetmeni ve hatta fiziksel başka rahatsızlıkların çıkmasına bile yol açar. (1) Bu yüzden gece uykunu düzenli olarak aldığından emin ol.

Kendine Lezzetli Ödüller Hazırla

Kendine küçük hedefler koyman gerektiğinden bahsettik. Bir de bu hedefleri tamamladığında kendini ödüllendirmeyi ihmal etme. Gün içinde spor sonrası tüketeceğin lezzetli bir smoothie, yeşilçaylı bir detoks suyu ya da kolajenli bir yulaf lapası ile vücudunu ödüllendirebilirsin.

Seni Destekleyecek Bir Gruba Dahil Ol!

Destek grupları tüm dünyada oldukça reveçta. Neden mi? Çünkü hedefleri ortak bireyler, aynı yolda birbirlerini motive ederler. Spora yeni başlayacak biri, genelde bir arkadaşını ikna etmeye çalışır ya da zaten spor yapan bir arkadaşına eklenerek motivasyon bulur. Senin de çevrende hedeflerinin ortak olduğu kişiler yoksa, bir kulübe ya da salona üye olarak yeni bir çevre edinebilirsin.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR