Yoga Matı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

-

Öncelikle kişisel bir yoga matının olması neden önemlidir, bu konuya değinelim. Kişisel yoga matı iyi bir motivasyon aracıdır. Yoga yaparken, tamamen kendine ayırdığın bu zamanı, daha iyi hissedeceğin, seninle bütünleşen bir matın üzerinde geçirmek çok daha motive edicidir. Elbette yoga stüdyolarındaki matları da kullanabilirsin. Ancak kişisel matın sunduğu hijyen avantajı, özellikle de 2020 yılından beri kat be kat özen göstermek gereken sağlığımız açısından büyük önem taşır. Ayrıca, kişisel matınla yaptığın pratiklerde nasıl ilerlediğini izleme şansın vardır. Aynı mat üzerinde konumlar, ellerin kayması, yıpranmışlık vb. etmenlerle nasıl ilerlediğin konusunda fikir sahibi olabilirsin.

Yoga seçimi yaparken, en sık nerede pratik yaptığın, hangi stil yoga ile ilerlediğin, pratik yapma sıklığın oldukça önemlidir. Bunları belirledikten sonra, 3 temel özellik üzerine yoğunlaşarak sana uygun olan yoga matını seçebilirsin.

1. Kalınlık

Yoga matları kalın ve pofuduk olmamalı. Dizinizde bir sorun varsa, elbette önce doktorunuza danışın, yoga yapmanıza izin çıkıyorsa dizin üzerindeki duruşlarda battaniye gibi bir destekleyici kullanın ama “Dizimde sorun var, o nedenle kalın ve yumuşak bir yoga matı almalıyım” diye düşünmeyin. Bir yoga matın kalınlığı 4 mm – 5 mm kalınlıkta olması idealdir. Malzemesinin tok olması önemlidir. Yumuşak zemin, bir süre sonra diz, ayak bileği ve el bileği eklemlerini rahatsız etmeye başlar.

2. Malzeme

Mat seçiminde en önemli konulardan biri, matın nasıl bir malzemeden yapıldığı. Uzmanlar daha çok, doğal malzemelerden üretilen ürünleri öneriyor. Yoga pratiği sırasındaki terli elin, yüzün, hatta tüm bedenin temas etmesi nedeniyle hijyen açısından kolay temizlenebilir ve doğal malzemeden yapılmış bir mat tercih etmek oldukça önemlidir.

Doğal kauçuk, doğal mantar, jüt (keten), ekolojik özellikler taşıyan yoga matlarıyla hem bedenin hem de için rahat edecektir. Doğal malzemeden üretilen bazı matlar, anti-bakteriyel ve anti-alerjenik olma özelliği de taşıyor. PETA setifikasına sahip matlar, doğaya zarar vermeyen ve yoga felsefesiyle bütünleşik matlar arasında yer alıyor.

3. Doku

Yoga pratiği esnasında, el ve ayaklarla yeri çok iyi şekilde kavramak gerekiyor. Matın dokusu, elbetteki biraz önce bahsettiğimiz malzemeyle doğrudan ilişkili. Burada dokudan kastımız en sık duyduğun, kaydırmaz özelliğe sahip matlar. Kauçuk, mantar, jüt (keten) matların kaymayı minimuma indirmesi özellikle yogaya yeni başlayanlara avantaj sağlıyor.

Yoga Matı Sizi Nasıl Desteklemeli?

Eğer yogaya yeni başlayacaksın, bu sorunun cevabını bilmen mümkün değildir. Mat almadan önce bir yoga stüdyosunda pratiğine başlamalısın. İlk deneyimlerinde ne gibi aksaklıklar, rahatsızlıklar yaşadığını gözlemlemen gerekiyor. Genellikle duruş esnalarında ellerin kayması sorunuyla karşılaşılır. Yoga pratiğinde Yin Yogaya yer vereceksen, çok kalın olmayan, yumuşak dokulu bir mata ihtiyacın var demektir. Dizlerinde bir rahatsızlık varsa yine böyle çok kalın olmayan, altı desteklenmiş, yumuşak dokulu bir yoga matına ihtiyacın var demektir.

Yoga pratiği sırasında kıfayet seçimlerine dair hazırladığımız bir başka yazıyı da buradan inceleyebilirsin.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR