Yoganın Faydaları Nelerdir?

-

Günümüzde yoga en çok tercih edilen spor aktivitelerinden biri olarak yer alıyor ve bunun öncelikli sebepleri arasında herhangi bir yaş sınırlamasının olmaması, çok zorlayıcı teorik bilgiler içermemesi ve kolayca ulaşılabilir olması sayılıyor.

Herhangi bir kursa gitmeden evinizde kendi imkanlarınız ile yapabileceğiniz bir spor türü oluşu özellikle yogayı daha ulaşılabilir kılıyor. Ayrıca aynı zamanda bir meditasyon aracı olarak da kullanıldığı için yoganın psikolojik faydaları da bulunuyor. Temel prensipleri içerisinde var olan nefes egzersizleri ile nefes alışverişinizi düzene sokarken aynı zamanda vücudunuzu dinginleştirebilirsiniz. Yoganın en önemli amacı zihninizi sakinliğe kavuşturmak, huzura ulaşmanızı sağlamak iken aynı zamanda vücudunuzu dinlemeyi öğrenebildiğiniz ve egzersiz hareketleri sayesinde esneklik kazanabildiğiniz bir spordur.

Yeni Başlayacaklar için Yoga Nasıl Yapılır?

Yoga Hindistan’da ortaya çıkmış zihin ve vücut egzersizleri olarak kısaca özetlenebilir.  Tabii ki sadece egzersiz olarak bakmamak lazım aynı zamanda bir meditasyon aracıdır. Yoga sayesinde vücudunuzu dinleyebilir, stresten arınabilir ve zihin gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz. Yoganın yararları düşünüldüğünde sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsal faydalarda söz konusu olacaktır. Gördüğünüz yapılması zor yoga hareketleri sizi korkutmasın özellikle başlangıç aşamasında sizi hiç zorlamayan ve oldukça kolay uygulaması olan egzersizlerdir. Yogaya başlamak isteyenler için başlangıç seviyesinde nelere dikkat edilir sizler için sıraladık;

  • Bir kurs değil de evde yogaya başlamayı düşünüyorsanız öncelikle bazı araştırmalar yapmanız gerekiyor; bildiğiniz ve takip ettiğiniz yogilerin videolarını izleyebilir, online kursları araştırabilirsiniz.
  • Yogayı istediğiniz her saatte yapabilirsiniz ama güne enerjik başlamak için sabah erken saatlerinde güneşi selamlayarak başlamanızda fayda var. Sabah saatleri yoga yapmak için harika zamanlar, güne yoga yaparak başladığınızda tüm gününüz daha dingin ve güzel geçerek verimli hale geliyor.
  • Yoga başlangıç aşamasında yoga hareketlerine odaklanılması yerine nefesinizi doğru kullanmayı öğrenmek daha önemli rol alır. Doğru nefes alma egzersizleri yaparak harika bir başlangıç yapabilirsiniz.
  • Yoga sırasında kendinize pozitif enerji vermeniz gerekiyor bu nedenle zihninizi kötü düşüncelerden uzaklaştırmanız oldukça önemli. Zihninizin kontrolünü elinize alıp negatif düşünceleri kendinizden uzaklaştırmaya çalışmalısınız. Yoganın psikolojik faydaları arasında daha olumlu düşünme yer alır.
  • Yoga yapacağınız ortamın odaklanmanıza engel olmayacak bir ortam olması önemlidir. Sessiz ve sizi rahatsız edecek kişilerin olmadığı bir ortam seçebilirsiniz. Ayrıca odaklanmanızı artırmak için dingin yoga müzikleri açabilir veya sevdiğiniz bir tütsüyü yakabilirsiniz.
Yoganın Fiziksel Faydaları

Yoganın Fiziksel Faydaları Nelerdir?

Yoga yapmak vücudunuz için birçok farklı yarar sağlar. Özellikle düzenli yoga yaptığınızda vücudunuzdaki değişimleri kısa sürede görebilirsiniz. Sağlık açısından var olan yararlarının yanında kilo vermenize de destek olur. Yoganın faydaları nedir diye soranlar için kısaca listeleyecek olursak;

  • Yoga nefes alışverişinizi düzene sokmanıza yardımcı olur. Doğru nefes alıp vermek ise akciğer ve kalp sağlınızı olumlu yönde etkiler.
  • Yoga kan dolaşımını düzene sokar. Hücrelerin aldığı oksijen miktarını artırdığı için kan dolaşımı hızlanır. Bu durum ise kalp damar hastalıklarını önlemede size yardımcı olur.
  • Kasları güçlendirir ve esnek olmanızı sağlar. Yoga egzersizleri vücudunuzu esnekleştiren hareketlere sahiptir. Düzenli yoganın faydaları arasında vücudunuzun esneklik kazanması sayılabilir.
  • Düzenli yoga yaparak duruş bozukluğu sorununuzu düzeltebilirsiniz. Özellikle yogada doğru ve dik duruşlar söz konusudur bu duruşlar ise yoganın omurgaya faydaları arasında sayılabilir.
  • Kronik vücut ağrılarının azalmasına ve hatta yok olmasına yardımcı olur. Bel ve boyun ağrıları özellikle masa başı çalışan kişilerin en çok sorun yaşadığı ağrı türleri arasında yer alıyor. Yoga yaparak bu ağrıları en aza indirebilir ve hatta tamamen yok edebilirsiniz.
  • Uyku kalitesini artırır. Yoganın verdiği dinginlik sayesinde çok daha rahat bir uyku düzeniniz olur. Ayrıca güneşle birlikte güne başlayıp yoga yaptığınız takdirde günü daha verimli geçirir ve rahat bir uyku çekersiniz.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yoga yükselmiş kortizol seviyesini dengeye sokarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Kilo vermenize yardımcı olur. Özellikle düzenli yoga yaptığınızda yapılan egzersizler sayesinde vücudunuz yağ yakmaya başlarken aynı zamanda sıkılaşır. Bu sayede kilo verebilirsiniz.
Yoganın Ruhsal Faydaları

Yoganın Ruhsal Faydaları Nelerdir?

Yoga yapmak vücudunuza ve zihninize dinginlik kazandıran bir deneyimdir. Kötü düşüncelerinizi zihninizden atıp olumlu düşüncelere odaklanmaya çalışırsınız. Bu sayede hayata daha pozitif bakabilirsiniz. Yoğun iş temposu, hayat koşuşturmacası veya trafik gibi stresli ortamlarda gün içerisinde herkes bulunuyor. Bu ortamlar sizi bazı durumlarda geren ve strese sokan ortamlar olabiliyor. Düzenli yoga yaptığınızda zihninizin kontrolünü ele alabilir ve bu stresi azaltabilirsiniz. Yoga, güne daha enerjik başlayarak sakinliğinizi gün boyu korumanıza yardımcı olur. Diğer faydalara gelecek olursak…

  • Yoga yaparken vücudunuzu dinleme olanağı söz konusu olur. Bulunduğunuz ortamdan uzaklaşarak kendinizle baş başa kalabilirsiniz.
  • Sezgileri artırır; vücudu dinlemeyi öğrendiğinizde çevredeki olaylara bakış açınız ve algınız da gelişir ki bu durum sezgilerinizi kuvvetlendirmede size yardımcı olur.
  • Yoga yapmak insanın kendisini tanımasına yardımcı olurken aynı zamanda zihin gelişimine destek olur.
  • Yaratıcılığınızı artırır. Yoga yaparken çevresel etkenlerden uzaklaşarak zihninizde var olursunuz. Bu durum ise yaratıcılığınızın gelişmesine ve kendinizi bulmanıza olanak tanır.
  • Yoğun hayat temposu içerisinde var olan stresi azaltır. Özellikle stresli ortamlarda sakinliğinizi korumanıza, daha az sinirlenmenize yardımcı olur.
  • Yoga yapmak aynı zamanda öz güveninizi artırıcı etki yaratır. Yogaya başlayıp kendinizi geliştirdikçe yapabildiklerinize kendiniz bile şaşıracaksınız. Başarılarınızı gördükçe ise öz güveniniz her zamankinden daha fazla olacaktır.
  • Affetmeyi öğretir. Özellikle zihin yogası ile kötü düşünceleri uzaklaştırıp iyi şeylere odaklanırsınız. Gereksiz küskünlükleri umursamaz ve affetmeyi öğrenirsiniz.
Yoga Ekipmanları

Yogada Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Yoga yaparken kullanılan birçok farklı ekipman bulunuyor. Başlangıç için hepsinin kullanılmasına gerek olmasa da doğru ve sağlıklı yoga yapmak için bazı ürünlerin kullanılmasında fayda bulunuyor. Ayrıca ilerleyen seviyelerde yoga yapan kişiler için bazı ekipmanlar olmazsa olmazlar arasında olabiliyor. Yoga yaparken kullanılan ekipmanlar ise;

  • Tabii ki yoga yaparken performansınızı en çok etkileyecek şey giydiğiniz kıyafetlerdir. Yoganın amacı rahatlamanız olduğu için rahat kıyafetler ile yoga yapmanız gerekir. Özellikle yoga kıyafeti alıp giymenize en azından başlangıç seviyesinde gerek olmasa bile rahat ve hareket kolaylığı sağlayan kıyafetler seçmelisiniz. Yoga kıyafetleri terlemeyi önleyen, rahat hareket sağlayan kumaşlardan yapılan ürünler olduğu için yoga yaparken size büyük kolaylık sağlar. Kadın spor giyim ve erkek spor giyim modellerini inceleyin.
  • Yoga matı; üzerinde egzersiz yapılan matlarıdır. Yoganın düz zeminlerde yapılması gerekiyor ama üzerinde saatlerce meditasyon veya egzersiz yapacağınız yerin aynı zamanda biraz konforlu da olması gerekir. Yoga matları size bu konforu sağlar. Özellikle açık havada yapılacak yogalarda yerden vücudunuza batması muhtemel taş vb. maddelerin de zarar vermesinin önüne geçecektir. Yoga matı çeşitleri için tıklayın.
  • Yoga kemeri; pilates bantları gibi bir kullanım alanı olan kemerlerdir. Özellikle yogaya yeni başlayanların kullanmasında fayda vardır. Denge gerektiren egzersiz hareketlerinde dengede kalmanızı kolaylaştıran ekipmanlar arasında yer alıyor.
  • Yoga blokları; yoga egzersizlerinizi çeşitlendirmek ve bel esnetme egzersizleri için kullanabileceğiniz ekipmanlardandır.
  • Yoga minderi; uzun sürecek meditasyon egzersizlerinde ve hamile yogalarında sıklıkla kullanılan minderlerdir. Matlar gibi sert değil daha yumuşak bir formda olurlar. Yoga minderi çeşitleri için tıklayın.
  • Yoga çorapları; altında kaydırmaz madde bulunduran çoraplardır. Yoga sırasında dengenizi korumanıza yardımcı olurken, kayıp kendinize zarar verme ihtimalini azaltırlar.

Bahar aylarında outdoor sporlar için giyim önerilerini inceleyin.

PAYLAŞ

GÜNCEL YAZILAR